Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve NCD-RisC iş birliğiyle gerçekleştirilen araştırma, diyabet oranlarının dünya çapındaki ilk ayrıntılı analizini sundu. 140 milyondan fazla yetişkinin verilerinin incelendiği araştırmaya göre, diyabet vakalarının yüzde 95’ini oluşturan Tip 2 diyabet, obezite oranlarındaki artışla birlikte küresel bir salgın halini almış durumda. Özellikle Hindistan, Çin ve ABD gibi ülkelerde diyabet vakaları büyük bir hızla artıyor.
Araştırmaya göre, 2022’de diyabet hastalarının yüzde 55’inden fazlası tedaviye erişim sağlasa da, düşük ve orta gelirli ülkelerde bu oran hala yetersiz. Bu durum, özellikle 30 yaş üzerindeki 445 milyon yetişkinin tedavi alamadığı anlamına geliyor.
Prof. Ezzati ve Dr. Ghebreyesus'dan uyarılar
Araştırmanın yazarlarından Prof. Majid Ezzati, "Diyabet oranlarındaki büyük artış ve tedaviye erişimdeki eksiklikler, özellikle düşük gelirli ülkelerde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor" dedi. WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ise, "Küresel diyabet salgınının önüne geçmek için acilen harekete geçmeliyiz" diyerek, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve erken teşhis tedavi politikalarının önemine dikkat çekti.
Uzmanlar, diyabetin önlenmesi için sağlıklı gıda tüketimini teşvik eden, egzersiz imkanlarını artıran politikaların uygulanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, sağlıklı yaşamı teşvik etmek için sağlıksız gıdaların kısıtlanması ve güvenli egzersiz alanlarının oluşturulması gerektiği belirtiliyor.