Çekmeköy'de gerçekleştirilen “Çekmeköy’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Çekmeköy” adlı konferans, Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün katılımıyla yapıldı. Konferans sırasında Prof. Dr. Görür, Çekmeköy'ün deprem riskini ve binaların dayanıklılığı konusunu ele aldı. Görür, "Deprem sırasında Çekmeköy az hızla sarsılacak. Bu demektir ki deprem sırasında evleriniz büyük ölçüde sarsıntıdan yıkılmayacak. Çekmeköy’deki binalardan deprem sonrası insanların büyük bir kısmı sağ olarak canlı olarak binalardan dışarı çıkabilir" dedi.

Görür, ayrıca Çekmeköy'ün zemin yapısını değerlendirerek, bölgenin sağlam bir jeolojik yapıya sahip olduğunu ifade etti. Bölgedeki kayaçların paleozoik döneme ait olduğunu belirten Görür, "Çekmeköy jeolojisi paleozoik dediğimiz çok sağlam sert ve sağlam kayalardan oluşmuş. Yani bu bölgenin jeolojisi de eski kayalardan oluşmuş, sağlam çekiçle kıracağınız, kimi yerlerde dinamikle kıracağınız taşlardan oluşmuş durumda. Ordovisiyen, Silüriyen, Devoniyen gibi yaşlı kayalar burada var" diye konuştu.

Deprem sırasında binaların büyük bir kısmının yıkılmayacağını belirten Prof. Dr. Görür, "Depremin en belirgin özelliği binanın sarsılmasıdır. Ne kadar hızlı sarsılırsa çabuk yıkılır, ne kadar yavaş sarsılırsa az yıkılır. Şimdi genellikle burada yani Çekmeköy’de binalar az hızla sarsılır. Bu demektir ki Çekmeköy’deki binalardan deprem sonrası insanların büyük bir kısmı sağ olarak canlı olarak binalardan dışarı çıkabilir. Göçük olmaz göçük altında kalmaz, ölmezler. Unutmayın, en iyi bina depremden sonra sahibinin içinden sağ çıkmasını sağlayan binadır" dedi.

Prof. Dr. Görür, İstanbul'da olası bir deprem öncesinde yapılması gereken hazırlıkların önemine vurgu yaptı ve hem belediyelerin hem de devletin bu konuda alması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi. Altyapı sorunları, ulaşım zorlukları ve ekonomik sıkıntılar gibi konuların da ele alındığı konferansta, bu sorunların etkilerini azaltmak için önceden planlama ve hazırlık yapılması gerektiği üzerinde duruldu.