Gündem

Bilim insanlarından 'sıcaklık' uyarısı

Bilim insanları dünyayı kasıp kavuran sıcaklıkla ilgili yaptığı değerlendirmede "Yeni rekorlar gelebilir" ifadesini kullandı.

2023'ün haziran ayı “en sıcak haziran ayı” olarak kayda geçerken sıcaklıklar temmuz ayında da etkisini arttırdı. Aşırı sıcaklarla birlikte Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’nın büyük bölümünde Kanada ve Yunanistan başta olmak üzere birçok noktada orman yangınları yaşanıyor.

YENİ SICAKLIK REKORLARI GELEBİLİR
Leipzig Üniversitesi’nden iklim bilimci Karsten Haustein, sıcaklık verilerine ilişkin değerlendirmesinde, temmuzun en sıcak ay olacağının neredeyse kesin olduğunu belirterek, “Sadece en sıcak temmuz ayı değil, aynı zamanda mutlak küresel ortalama sıcaklık açısından şimdiye kadar ki en sıcak ay olacak.” ifadesini kullandı.

Temmuzdaki sıcaklık rekorunun tropikal Pasifik’teki El Nino’nun henüz ilan edildiği sırada yaşandığına işaret eden Haustein, El Nino’nun rekor sıcaklıklara etkisi bulunduğunu ancak bu tür rekorların görülmesinin temel nedeninin insan faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonların yüksek seviyede devam etmesi olduğunu belirtti.

Haustein, El Nino’nun etkilerinin ancak yılın ikinci yarısında tam olarak ortaya çıktığından haziran ve temmuzu, en azından 2024’ün başlarına kadar daha fazla rekor sıcak ayın izleyebileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bu tür dramatik iklim değişiklikleri aynı zamanda deniz ve kara alanlarında eşi benzeri görülmemiş sıcak hava dalgalarını tetikleyerek aşırı sıcaklık riskini arttırıyor. Çin, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika’da geçtiğimiz haftalarda rekor ya da rekora yakın sıcaklıklar görüldü. Kuzey Atlantik Okyanusu’nda da… Kuzey ve Batı Avrupa’nın bazı bölgeleri ayın büyük bir bölümünde bulutların altında kalacak kadar şanslıyken nüfusun yoğun olduğu diğer bölgelerin çoğunda, hızla ısınan bir gezegende beklenebileceği gibi, ortalamanın üzerinde sıcaklıklar görüldü.” (AA)

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }