SAĞLIK

B12 eksikliği nedir? Hangi besinlerde B12 bulunur?

B12 eksikliği vücutta çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle B12 eksikliğini ciddiye almak ve vücut sağlığını için B12 depolamak gerekir.

İnsan vücudu, B12 vitaminini yaklaşık dört yıl kadar depolayabiliyor. Ancak, bu vitaminin eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar, B12’nin sinir sistemi ve beyin sağlığı için kritik bir rol oynadığını vurguluyor.


B12 vitamini, hayvansal gıdalarda bolca bulunur ve alyuvarların oluşumu ile DNA yapısının gelişiminde hayati bir öneme sahiptir. 14 yaş ve üzerindeki bireylerin günlük alması gereken miktar 2,4 mikrogram iken, hamile kadınlar için bu rakam 2,6 mikrograma, emziren anneler için ise 2,8 mikrograma çıkmaktadır.

Eksiklik belirtileri

Yeterli miktarda B12 alınmadığında, depresyon, hafıza problemleri, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca, iştahsızlık, kilo kaybı ve el ile ayaklarda karıncalanma gibi nörolojik değişiklikler de eksikliğin göstergeleri arasında yer alıyor.

B12 eksikliğinin en net belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Anemi
  • Yorgunluk ve enerji düşüklüğü
  • Nefes darlığı
  • Kalp çarpıntısı
  • El, kol ve bacaklarda karıncalanma ve uyuşma
  • Unutkanlık gibi hafıza sorunları
  • Cilt renginin solması ve üşüme
  • Depresyon, sinir ve anksiyete gibi ruh hali değişikliği
  • Odaklanma ve konsantre olmada güçlük
  • Saç dökülmesi
  • Kas zayıflaması
  • İshal, kabızlık, mide bulantısı gibi gastrointestinal sorunlar
  • Ağız yaraları
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Görme sorunları
  • Bebeklerde ve çocuklarda gelişmede zeka geriliği



B12 vitaminini vücut kendi kendine üretemez. Dolayısıyla besinler ya da takviyeler yoluyla B12 vitamini ihtiyacını karşılamalısınız.

Vücuda B12 vitamini alınabilecek besinler şunlardır:

  • Kırmızı et, tavuk gibi protein bakımından zengin gıdalar
  • İstiridye, ton balığı, karides, alabalık, somon ve sardalya gibi deniz ürünleri
  • Karaciğer, böbrek ve dalak gibi sakatatlar
  • Yoğurt ve peynir gibi süt ve süt ürünleri
  • Ispanak, pancar, kabak, mantar ve patates gibi sebzeler
  • Fasulye, bezelye ve mercimek gibi bakliyatlar
  • Yumurta