Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplam 15 üyesi bulunmaktadır. Bu komisyon, işçi, işveren ve hükümet tarafından beşer temsilciyle oluşturulmaktadır. Asgari ücretin belirlenmesine yönelik kararlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantılarda alınmaktadır.

Toplantılarda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ederken, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip olduğu için Türk-İş konfederasyonu temsil etmektedir. Bu temsilciler, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bir araya gelerek asgari ücretin belirlenmesi konusunda görüş alışverişinde bulunurlar. Bu süreç, işçi, işveren ve hükümet arasındaki dengeyi sağlama amacını taşımaktadır.

NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Asgari ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirlemek için en fazla 4 toplantı yapılıyor. Toplantılarda anlaşma sağlanamazsa, Kamu Hakem Heyeti zamlı asgari ücreti belirliyor. Asgari ücret en geç 31 Aralık 2023 gününe kadar açıklanmış olması bekleniyor.

Asgari ücret, 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücretlilerin oranı Avrupa Birliği ortalamasında yüzde 4 iken Türkiye’de inşaat, hazır giyim ve mobilyada yüzde 60-70 aralığında bulunuyor.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmelerinde, 14 bin TL civarında hesaplanan açlık sınırının teklif edilmesi halinde, "O zaman masadan kalkarız. Öyle şey olmaz" açıklamasını yapmıştı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ücretin 30 bin lira olmasını istedi.