Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, öksürük hakkında önemli bilgiler verdi. Öksürüğün vücudun solunum sistemi tarafından genellikle bir savunma mekanizması olarak kullanıldığını belirten Öztürk, "Enfeksiyonlar, kimyasal maddeler, kokular, tozlar, alerjenler gibi çeşitli etkenlere karşı vücudumuzu korumak amacıyla öksürük mekanizması devreye girer. Ayrıca, bazı iç organ hastalıkları da öksürüğe neden olabilir" dedi.
Öksürüğün süresinin önemine değinen Prof. Dr. Öztürk, "Öksürükler genellikle normal enfeksiyonlarda 3 haftaya kadar sürebilir. Ancak, 3 haftayı geçen ve 8 haftaya ulaşan hatta bu süreyi aşan öksürükler tehlikeli kabul edilmeli ve detaylı incelemeye alınmalıdır" diye konuştu. Uzun süren öksürüğün birçok önemli hastalığın habercisi olabileceğini vurgulayan Öztürk, bu hastalıklar arasında alerji, sinüzit, reflü, astım, KOAH, bronşektazi, tüberküloz, akciğer kanseri, kalp yetmezliği ve bazı tansiyon ilaçlarının neden olduğu öksürüklerin bulunduğunu ifade etti.
Mevsimsel alerjik öksürük ile COVID-19 öksürüğü semptomlarını ayırt etmenin önemine değinen Prof. Dr. Öztürk, "Mevsimsel alerjik öksürükte genellikle sık hapşırma, burun tıkanıklığı, akıntısı, kaşıntısı, geniz akıntısı ve hafif öksürük görülür. Ancak COVID-19'da yüksek ateş, şiddetli öksürük, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve aşırı halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. COVID-19'da semptomlar genellikle daha ciddi ve yoğundur" şeklinde konuştu.