El yapımı yulaf ekmeği yapmak için aşağıda özgün bir tarif bulabilirsiniz:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yulaf ezmesi (irice öğütülmüş)
  • 1 su bardağı tam buğday unu
  • 1 su bardağı beyaz un
  • 1 paket (7 gram) kuru maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu
  • 1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ (örneğin, ayçiçek yağı)
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık (isteğe bağlı)

Hazırlık:

  1. Büyük bir karıştırma kabında, mayayı 1/4 su bardağı ılık su ile karıştırın ve 5-10 dakika mayanın köpürmesini bekleyin.

  2. Köpüren mayaya yulaf ezmesi, tam buğday unu, beyaz un, tuz, bal veya akçaağaç şurubu, süt, sıvı yağ ve yumurtayı ekleyin.

  3. Malzemeleri iyice karıştırın ve hamur oluşturun. Hamurunuz çok sertse, biraz daha süt ekleyebilirsiniz.

  4. Hamuru unlanmış bir tezgaha alın ve yaklaşık 10-15 dakika boyunca yoğurun. Hamur pürüzsüz ve elastik bir hale gelene kadar yoğurun.

  5. Hamuru yağlı bir kaseye koyun, üzerini örtün ve yaklaşık 1 saat boyunca sıcak bir yerde dinlendirin. Hamur iki katına çıkana kadar bekleyin.

  6. Hamurunuzu tekrar yoğurun ve şekil vermek için istediğiniz şekli verin. Ekmeğinizi yuvarlak bir somun olarak şekillendirebilirsiniz.

  7. Ekmeğinizi yağlı bir fırın tepsisine koyun veya fırın kağıdı kullanın. Üzerine dövülmüş ceviz veya fındık serpiştirilebilir.

  8. Ekmeği tekrar örtün ve yaklaşık 30-40 dakika daha mayalanmaya bırakın. Bu süre zarfında fırını 180 dereceye (fanlı fırında 160 derece) ısıtın.

  9. Mayalanan ekmeği ısıtılmış fırına koyun ve üzeri altın rengi olana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.