KÜBRA KARABULUT

Tıp Fakültesinden Minyatüre Yolculuk 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. Figen Gürsoy, ailesinin mübadeleyi yaşadığını ve giden Rumlardan birinin evlerine yerleştirildiğini, tamamı ahşap olan bu evin iki arka odasının mabedi olduğunu söyledi. Bu iki arka odada çok kitap okuduğunu ve çok hayal kurduğunu belirten Gürsoy, “Kitap resimleri beni yakaladı. Kitap resimlerini kesip biriktirmeye başladım” dedi. İzmir Kız Lisesi mezunu olan Gürsoy, minyatür tutkusunun lise sondayken gittiği İstanbul gezisindeki sahaf ziyaretlerinden birisiyle başladığını şu sözlerle ifade etti: 

“Lise sonda İstanbul’a gitmiştik. Orada bir sahafa gittik, minyatür posterleri gördüm ve Matrakçı Nasuh’un İstanbul resmi beni çok etkiledi. O zamanki harçlığımla bu posterlerden alabildiğim kadar aldım. Sahaf, bu ilgimi görünce bana su almış bir minyatür kitabı hediye etti ama sonra yolum tıp fakültesine düştü.” 

Whatsapp Image 2024 09 05 At 21.17.36

“20 yılı tamamladığımda emekli oldum ve hayallerimin peşine düştüm” 

20 yıl doktorluk yapan Gürsoy, bu süreyi doldurduğu an emekli olup hemen İzmir Resim Heykel Müzesi’nde minyatür kursuna başladığını ifade etti. Gürsoy, 19 yıldır minyatürle ilgilendiğini ifade ederek bu yolculuğunu şu sözlerle anlattı: 

“Benim dört yolum/hedefim vardı. İlki tıpla minyatürü birleştirmek, diğeri mübadele kitaplarının minyatürlerini yapmak, bir diğeri Matrakçı Nasuh’un 116 şehir resmini yeniden yapmak ki yaptım 16. Yüzyıl minyatürleri 21. yüzyılda yeniden can buldu. En büyük hayalim ise Yaşar Kemal’di. Üç yolu yürüdüm ve sonra  bu projeye başladım. Neden minyatür derseniz, Anadolu’ya borcum olduğunu hissettim. Ben Anadolu sofrasında beslendim, büyüdüm ve ‘Ben de bu sofraya bir tabak koymalıyım’ dedim. Bu sebeple Anadolu’yu en iyi anlatan yazarımız Yaşar Kemal’in 57 kitabını minyatüre dönüştüreceğim bu yola çıktım.”  

Whatsapp Image 2024 09 05 At 21.17.37 (1)

“57 kitabın 57 minyatüre dönüştüğü bu proje dünyada bir ilk” 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültürel Miras Taşıyıcısı olan sanatçı Figen Gürsoy, projede Yaşar Kemal’in eşi ve Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban’ın ve vakfın desteğine dikkat çekti. Gürsoy, 57 kitabı 57 eşsiz minyatüre dönüştürdüğü projesini şu sözlerle açıkladı: 

“Bu proje dört yıl sürdü. İlk yıl bütün kitapları okudum ve notlar çıkardım, bir insan boyu notum oldu. İkinci yıl, eskizleri hazırladım. Son iki yılda da minyatürleri tamamladım. Bir yazarın bütün kitaplarının minyatüre dönüştürülmesi bir ilk, dünyada bir ilk. Ben bu projeyle, Yaşar Kemal’in “Barış, umut, sevgi”sinin yayılması için dikkat çekebilirsem ne mutlu. Yaptığım şey, bir kültür hizmeti, köprü aslında. İşte bugün, Yaşar Kemal’in türküsünde, Anadolu’nun türküsünde buluştuk. Bu inanılmaz bir lezzet.” 

Toplumsal

Whatsapp Image 2024 09 05 At 21.17.37 (2)

Yaşar Kemal’in 101. Yaşı ve Cumhuriyet’in 101. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf edilen sergi, 22 Eylül’e kadar Eskişehir’de sanatseverleri bekliyor.