Toplumsal Ekonomi-Analiz
Morgan Stanley ekonomistleri, 14 Mayıs’ta yapılması beklenen seçimlere ilişkin 3 farklı senaryoyu değerlendirdi.
Morgan Stanley'den Türkiye için 3 ayrı seçim senaryosu
ABD'nin dev bankalarından Morgan Stanley, Türkiye’nin 2023 seçimlerinin ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkilerine dair bir rapor hazırladı. Raporda, 3 senaryolu araştırma kullanıldı.
Morgan Stanley'in raporuna göre; farklı seçim sonuçlarının kur ve Türk varlıkları üzerindeki olası etkisini değerlendiren kurum, 4. çeyrekte rezerv ve mevduat faizi artışlarının Merkez Bankası’na seçimlere kadar Türk Lirası’nı istikrarlı tutacak alanı verdiğini, bununla birlikte TL'nin yukarı yönlü riskinin devam ettiği kaydedildi.
TÜRKİYE EKONOMİSİ SEÇİME ENDEKSLİ
Morgan Stanley'nin raporunda, 2023'ün ikinci yarıyılına dair görünümün mevcut düşük faiz politikası veya geleneksel güvenilir mali politikalara dönüşle, kayda değer bir sıkılaştırma politikasından hangisinin uygulanacağına endeksli olduğu belirtildi.
TÜM SENARYOLARDA TL DÜŞECEK
Banka, Türk lirasının orta vadede her senaryoda değer kaybedeceğini, geleneksel politikaların daha pozitif bir etki getireceğinin altını çiziyorlar.
BORSA DALGALI
2022'de Borsa İstanbul'daki hisse senetlerinin güçlü performans gösterdiğine işaret eden rapor, 2023 yılı içinse, "Piyasa yıl başından bu yana kayda değer derecede dalgalı geçiyor." değerlendirmesi yaptı.
EKONOMİ POLİTİKALARI
Rapor, gelecekteki ekonomi politikalarının farklı seçim sonuçlarına göre değişeceği ve bu durumun hisse performanslarını da farklı etkileyeceği ifade edildi. Bu durumun, hisse yatırımını zorlaştıracağına dikkat çekildi.
MUHALEFETİN GELENEKSEL POLİTİKALARININ ETKİSİ OLUMLU
Tahvil tarafında da belirsizliğin politik bir ataleti tetikleyeceği, geleneksel politikalara dönüşün kısa vadede olumlu etki getireceğinin altı çizildi. Ayrıca orta uzun vadede yerel yatırımcının eurobonda daha az talep göstererek makasın açılacağı tespiti yapıldı.
Morgan Stanley ekonomistleri cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan'ın, parlamentoyu muhalefetin kazandığı senaryoda “Dövizde büyük bir ön düzeltme” yaşanacağını kaydetti.
2024'TE ENFLASYONLA BÜYÜME DE DÜŞECEK!
Aynı senaryoda 2024 yılında Türkiye'de enflasyonun yüzde 35-40 banndında gideceğini ve büyümenin düşeceği öngörülüyor.
ERDOĞAN'IN MUTLAK GALİBİYETİ EKONOMİYE YARAMIYOR
Bankanın ekonomistleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'kesin zaferi' durumunda ise; düşük faizlerin süreceğini ve 'sıradışı regülasyonlara daha fazla bel bağlanması gereken bir sürece girileceğini öngörüyor.
MUHALEFETİN MUTLAK ZAFERİ EKONOMİYİ DÜZELTİYOR!
Muhalefetin 'kesin zaferi' ile sonuçlanan senaryoda, regülasyonların tümüyle yürürlükten kalkması, Merkez Bankası bağımsızlığının güçlenmesi ve politika faizinin “ciddi bir şekilde yükseltilmesi” ile ekonomide kısa orta vadede somut bir düzelmenin yaşanaması bekleniyor.