Türkiye Petrolleri'nin satışı soruları beraberinde getirdi. Yeni patronun sermayesini nasıl edindiği bilinmiyor, Azerbaycan bağlantısı dikkat çekiyor ve bir Rus bankasını dolandırdığı iddia ediliyor.

Özelleştirilen Türkiye Petrolleri patron değiştirdi. Yüzlerce istasyonun yeni sahibi, kısa geçmişiyle şüphe çekti. Kısa sürede on milyarlarca liralık şirketlere talip olan patronun hızlı yükselişinde göze çarpan en büyük unsur Azerbaycan bağlantılı şirketi.

Bu şirketin Rusya'dan alıp ödemediği iddia edilen kredinin, Türkiye Petrolleri'nin tahmini satış değeriyle neredeyse aynı tutarda olmasıysa şüpheleri artırdı.

SBK DA TALİP OLDU, 8 YIL SONRA ZEREN'E GİTTİ

1963 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın temellerini attığı akaryakıt istasyonları, 2009 yılından itibaren TP Petrol Dağıtım A.Ş. olarak faaliyetlerine devam etti.

AKP, yaklaşık 400 bayisi bulunan bu kurumu 2016'da satışa çıkardı. Özelleştirme ihalesine dört şirket katıldı: SBK Holding, Zülfikarlar Holding, Siyah Kalem A.Ş. ve Termopet-Net-Cemil Direkci Ortak Girişim Grubu. Kazanan 490 milyon lirayla Turkuaz Petrol'ün sahibi Zülfikarlar'ın oldu.

Böylece akaryakıt dağıtım sektöründe yüzde 4,4'lük pazar payı ile altıncı büyük şirket konumundaki kurum kamunun elinden çıktı.

Turkuaz Petrol ve Türkiye Petrolleri'ni birleşmesiyle şirketin istasyon sayısı 8 yılda ikiye katlandı. Geçtiğimiz günlerde şirketin el değiştirdiği duyuruldu.

ALTI AYDA İKİ AKARYAKIT AĞINI ALDI, BİR BANKAYA TALİP OLDU

Yeni sahibi Zeren Holding, Türkiye Petrollerinin yüzde 100 hissesini aldığını ilan etti ama bedelini açıklamadı. Tahminler bu alımın yaklaşık 600 milyon dolara gerçekleştiği yönünde. Şirket 6 ay önce de Alpet'i satın almış, yine bedelini duyurmamıştı.

Enerji sektöründe satın alma ve birleşme saysının arttığı dönemde bu satışlar pek ses getirmedi. Geride bıraktığımız yıl Tataristan merkezli PJSC Tatneft, Doğan Holding'e ait Aytemiz'in yüzde 100 hissesini 336 milyon dolara almıştı. Vitol Group iştiraki Petrol Ofisi de BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alımı yapmıştı.

Ancak Zeren Holding'in hızlı yükselişi yine de dikkatlerden kaçmadı. Grup iki akaryakıt ağını satın aldığı dönemde bir de bankaya talip oldu. Lübnanlı Hariri Ailesi'ne ait Bankmed ve Ürdünlü Arab Bank'ın eşit ortak olduğu Turkland Bank yani piyasadaki adıyla T-Bank'ı da almak istedi ama Papara'ya kaptırdı.

4 KITA, 23 MARKA, TEK OFİS

Üç büyük satışla adını duyuran Zeren Holding hakkında bilinenlerse oldukça sınırlı.

1973'te mali müşavirliğe başlayan Rıdvan Zeren, bu alanda şirketleşmiş. Yüzlerce mükellefin muhasebe işlemlerini hallediyor. Yine kendisi gibi mali müşavir olan olan oğlu Mustafa Yiğit Zeren ise adını 2018'de duyurdu. İnşaat sektörüne girdiklerini, yurt dışında da projelere imza attıklarını anlattı.

Zeren ailesi 8 farklı sektörde, 23 marka ile 4 kıtada faaliyet gösterdiğini iddia ediyor. Holdingin internet sitesinde enerjiden metal sektörüne, motor sanayinden açık hava reklamcılığına onlarca firma adı yer alıyor. Ancak bu şirketlerin operasyonları hakkında neredeyse herhangi bir bilgi paylaşılmıyor. Alpet ve İngiltere'deki bir restoran haricinde tüm şirketlerin web siteleri ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan bilgiler aynı. Son 8 ay içinde önemli günler ve bayramlarda paylaşılan mesajlar dışında şirketin yalnızca bir yılbaşı etkinliğinde lüks bir otelde çalışanlarıyla buluştuğu görülüyor.

AZERBAYCAN-RUSYA-TÜRKİYE ÜÇGENİNDE BİR ŞİRKET

Holding bünyesindeki şirketlerden resmi kuruluşu gerçekleştirilenlerse 3-4 yıllık bir geçmişe sahip. Bu şirketlerden Mostrade adlı "danışmanlık firması"nın geçmişi ve ortaklarıyla dikkat çekiyor.

Zeren Group, Mustafa Yiğit Zeren adına Şubat 2019'da kuruldu. Adresi Beşiktaş'taki Levent Caddesi 19 numarada bulunan villa olarak gösterildi. Mostrade ise bundan 8 ay sonra aynı adreste Rusya uyruklu Zal Suleymanov adına kuruldu.

Şirketin diğer yöneticisiyse Birleşik Krallık pasaportu taşıyan Fuad Huseynli. Azerbaycan kökenli Huseynli'nin, İngiltere'de Compact GTL adında doğal gazı akaryakıta dönüştüren bir küçük bir rafinerisi bulunuyor.

Mostrade, uyumluluk bildirimi kapsamında paylaştığı bilgilere göre, 2018-2020 yılları arasında sadece 3,6 milyon lira gelir beyan etti ve buna karşılık 800 bin lira kurumlar vergisi ödedi.

Suleymanov kurduktan 3 yıl sonra 2022'de Mostrade'i Mustafa Yiğit Zeren'e devretti. Zeren, şirketin resmi sermayesini 2023 yılında 10 bin liradan 40 milyon liraya çıkardı. 2024 Mayıs'ına gelindiğinde Mustafa Yiğit Zeren şirketin adresini Ataşehir'deki Allianz Plazaya taşıdı ve Savaş Özsoy'a devretti. Böylece şirketle resmi bağlantısını kopardı.

RUSYA'DAN 20 MİLYARLIK KREDİ ALDI, ORTADAN KAYBOLDU

Türkiye'den hangi alanda, ne yaptığı bilinmeyen Mostrade'in Rusya macerasını geçtiğimiz günlerde Odatv aktardı.

İddiaya göre Mostrade, Credit Bank of Moscow'dan toplamda 20 milyar lira kredi kullandı. Anlaşmaya göre şirket tedarikçilerden petrol alacak, bu petrolü son alıcıya satacak banka da tedarikçilere petrolün bedelini akreditif yoluyla verecekti. Yani banka, şirket için kendi yükümlülüğü altında kredi açarak gerekli ödemeyi gerçekleştirecekti.

Ancak banka bugüne kadar verdiği kredilerin ödemesini alamadı. Credit Bank of Moscow geçen yıl Temmuz ayında ise alacaklarını Rus firması Akida’ya devretti. Bu firma da parayı tahsil edemeyince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına, Mustafa Yiğit Zeren hakkında “nitelikli dolandırıcılık” suçlaması yaparak soruşturma açılmasını istedi.

Mostrade'e Rusya'da haciz ve ihtiyati tedbir uygulandı ama şirket, tahkim başvurusu dilekçelerini yanıtsız bıraktı. İddiaya göre şirket yurtdışından elde ettiği parayı örgütlü bir şekilde farklı kanallara, şahsi hesaplara, Zeren'in akrabalarına ve arkadaşlarına yasa dışı yollarla ve gerçek dışı işlemlerle aktardı.

HIZLI BÜYÜME ÖYKÜSÜNÜN ARDINDA NE VAR?

Şirket Rus bankadan aldığı krediyi ödemediği yönündeki iddiaları asılsız olarak niteliyor. Ancak aksi yönde bir bilgi de sunulmuş değil. soL'un Zeren Group'un Kurumsal İletişim Direktörlüğüne ulaşma girişimi de karşılıksız kaldı. Holdingin 5 yıl içerisinde iki akaryakıt ağı ve bir bankayı satın alma girişimi için gerekli sermayeyi nasıl edindiği belirsizliğini koruyor.

Kaynak: sOL