Türkiye Hırvatistan

Futbol eşittir bütçedir. Skor ise bütçenizin nasıl yönetildiğidir!

Dünyada futbol çevre ligi ve merkez ligi olarak ikiye ayrılır!

Dün, (28 Mart'ta) 2002 Dünya Futbol Kupası 3.'sü Türkiye ile geçen yılın (2022) 3.'sü Hırvatistan'ın karşılaşmasını izledik.

Bursa'da konuk ettiğimiz Hırvatistan teknik heyeti, maç öncesi 4,3 milyonluk ülkenin nasıl dünya 3.'sü olduğuna bakmamızı önerdi!

Ekonomik açıdan daha zengin olmayan, Hırvatistan, futbola bir devlet politikası olarak bakmış ve bu konuda Türkiye'ye ince bir siyasi eleştiri yapılmıştı.  

Türkiye'deki futbol kulüpleri, spor endüstrisine sadece geçici başarı olarak bakıp, bu konuda bir devlet politikası da olmayınca, Türk futbolu bitme noktasına geldi.

NE YAPILDI, NE YAPILMADI?
Türkiye liglerinin tamamına yakını 9 yabancı ve 3 yerli oyuncu ile maça çıkınca, milli takım iyi bir kaleci, santrafor ya da savunma oyuncusu bulamadı. Eksikler çoğu Almanya'dan ve Avrupa'dan gurbetçi futbolcularla tolere edilmeye çalışıldı. Ancak taşıma suyla değirmen dönmüyor, toplama oyunculardan takım olmuyordu.
Bu durumu da, iyi bir takım olmuş Hırvatistan karşısında çok net gördük.

YUKARIDAKİLER VE AŞAĞIDAKİLER
Futbolla ilgili sözlere bakınca, Almanya, İspanya, İngiltere, İtalya ve Fransa’nın hegemonyasında oynanan, nadiren diğerlerine teselliler verilen bir oyun olduğunu görüyoruz.

Peki rakamalara göre öyle mi? 

UEFA'ya bağlı 55 ülkenin 50’si çevre ligleri, diğer 5 ülke ise merkez liglerini oluşturur. 

Beş büyük ligi kapsayan merkez ligler,  Alman Bundesliga, İspanyol La Liga, İtalyan Serie-A, İngiliz Premier ve Fransız Lig1’den oluşuyor.

Siz bakmayın 2022 Dünya Futbol Şampiyonu'nun Arjantin olmasına, günümüzde, hangi ülkenin futbol takımını desteklerseniz destekleyin, aslında maçlar yukarıdaki beş ülke ile diğer 50 ülke arasında oynanır.

Oyun, merkez ligini oluşturan yukarıdakiler ile çevre liginin figürleri aşağıdakiler biçimindedir!

55 ÜLKENİN GELİRİNİN YÜZDE 53’Ü, 5 ÜLKENİN!
UEFA'ya bağlı 55 ülkenin toplam gelirinin yarısından çoğu, yani 12,5 trilyon dolarlık pastayı 5 ülkenin oluşturduğu merkez ligler alır. 

Merkez liglerdeki futbolcuların ortalama geliri 80 bin dolar iken, bu rakam çevre liglerde 25 bin dolardır.

Merkez liglerin, lig başına ortalama geliri, çevre liglerden 15 kat; kulüp başına ortalama gelirleri ise 11,7 kat daha fazladır.

Para merkez ligde olunca, futbol kaynakları da imkanlar da yetenekler de buraya akar.

Hakemler, merkez lig ülkesi takımlarına karşı pozitif ayrımcılık yapar!

Futbolun en büyük gelir kalemi yüzde 59 ile yayından sağlanır. 

Hal böyle olunca, -şimdilik askıya alınsa da- İngiltere, İspanya ve İtalya’nın girişimiyle 20 kulüplü, Avrupa Süper Ligi oluşturma girişimi ile futbolun sadece küçük bir azınlık arasında oynanan bir oyun olması için düğmeye basılmıştır.

Gelelim Hırvatistan ve Türkiye'ye. Çevre lige mensup ve Türkiye ile Hırvatistan, bireysel ortalama gelirde de birbirine yakın yoksul ülkeler.

Hatta 2008'de birbirine yakın güçteki iki takımın maçını Türkiye kazanmıştı.

Bu tarihten sonra, görüntüyü kurtarmaya çalışırken, altyapıdan milli takıma neredeyse 1 oyuncu çıkartan Türkiye ile sadece milli takımının yarınına çalışan Hırvatistan maçıydı, dün izlediğimiz!

20 yılda Türk futbolu günü kurtarırken, yarınını  bitirmişti!