Yerel

Turhan Selçuk Karikatürlü Parkı’na saldırı!

Muğla’nın Milas ilçesinde Milas Belediyesi tarafından düzenlenen Turhan Selçuk’un Sanatı Sempozyumu ve 12. Turhan Selçuk Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni kapsamında açılışı yapılan parka bu gece yarısı saldırı düzenlenip parktaki sanat eserleri ve çocuk oyun alanlarının tahrip edildiği görüldü.

Sözcü’nün haberine göre; gece saatlerinde parka gelen kimliği belirlenemeyen kişilerin ateş yakarak oyun gruplarına ve zemine zarar verdi. Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise bilinen tek karikatürlü park olma özelliğine sahip olan parka yapılan saldırı tepki çekti.

'ÇOCUKLARIN MUTLULUĞUNA ZARAR VERECEK KADAR GÖZLERİ DÖNMÜŞ'
Milas Belediyesi tarafından konuyla ilgili inceleme başlatıldı. CHP’li Belediye Başkanı Muhammet Tokat “Sanata, doğaya, güzelliğe, çocuklarımızın mutluluğuna zarar verecek kadar gözü dönmüş olan kişilere söylenecek söz bulamıyorum. Suçlu veya suçluların bulunması için gerekli yasal işlemi başlattık” diye konuştu.

Geçtiğimiz eylül ayı sonunda Milas’ın Beçin Mahallesi’nde bulunan 2. Soğukkuyu Caddesi’ndeki bir parka kimliği belirsiz kişi veya kişilerce zarar verilmiş, parktaki oyun grupları kullanılamaz hale gelmişti.

TURHAN SELÇUK KİMDİR?
Turhan Selçuk 30 Temmuz 1922’de Milasta doğdu. Türkiye’de Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği’nin kurucularından oldu. İlk karikatürleri 1941’de Adana’da yayınlanan Türk Sözü gazetesi ile İstanbul’da yayınlanan Kırmızı ve Beyaz, Şut spor dergilerinde yayınlandı.

İlk olarak 1943’te Akbaba’da çalışmaya başlayan sanatçı, 1948’de Tasvir gazetesinde karikatürcü ve ressam olarak çalıştı. Selçuk daha sonra Refik Halit Karay’ın çıkardığı Aydede’de baş çizer oldu. Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde Akis, Yön, Devrim, Toplum dergilerinde çizdi. Kardeşi İlhan Selçuk’la birlikte 41 Buçuk (1952), Karikatür (1953) ve Dolmuş (1956) mizah dergilerini çıkardı.

1957’de Milliyet gazetesinde çizmeye başladığı Abdülcanbaz dizisi ile tanınan sanatçının bu karakteri tiyatro ve sinemada da canlandırıldı. Ayrıca Abdülcanbaz 1991 yılında PTT tarafından bir posta pulu üzerinde resmedildi.

Türkiye ve Avrupa’da birçok müzede karikatürleri sergilenen sanatçının “İnsan Hakları” konulu karikatür sergisi Avrupa Konseyi’nin önerisiyle ilk kez Strazburg’da açıldı ve dünyanın birçok ülkesinde sergilendi (1992-1997).

“Barış ve Kitap” konulu karikatürü 1992’de Avrupa Konseyi’nin başlattığı kitap okuma kampanyasının afiş ve logolarında kullanıldı. Çizer Turhan Selçuk, en son Cumhuriyet gazetesinde çizmekteydi. İstanbul’da karın içindeki aort damarının yırtılması nedeniyle ameliyat oldu. Bu ameliyat sonrasında yoğun bakıma kaldırılan Selçuk, 11 Mart 2010 tarihinde İstanbul’da yaşamını yitirdi.

Selçuk anısına, “Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması” adı altında her yıl düzenli olarak ödüller verilmektedir

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }