Market ve pazar alışverişlerinde fiyat artışlarından dert yanan vatandaşlar, TÜİK’in açıkladığı verilerle sokaktaki gerçekliğin örtüşmediğini belirtiyor. Emekli Erbay Kara, bir ay önce aldığı ürünleri aynı parayla alamadığını söyleyerek, “Geçen yıl bir koli yumurta ve biber alabiliyordum, şimdi sadece yumurta 200 lira. Geçen hafta 160 liraydı. Enflasyon %100’ün üzerinde” dedi.
Benzer şekilde, emekli Sürmeli Taşdemir de patates, soğan ve peynir gibi temel gıda maddelerinde bile ciddi fiyat artışlarının yaşandığını belirterek, “Geçen yıl arabayı 300 liraya dolduruyorduk, şimdi 2 bin lirayı buluyor. Aldığımız maaş yetmiyor, oğlum yardım etmese geçinemeyiz” ifadelerini kullandı.
"Marketten Çıkarken Bin Lira Bile Yetmiyor"
Geçim sıkıntısı yaşayan dul maaşıyla geçinen Cemile Yaşık ise market alışverişinden örnek vererek şunları söyledi:
“Sebze, meyve derken çantam dolmadan bin lira bitti. Geçen yıl aynı ürünlere 500 lira ödüyordum. Tavuk, et, kıyma alamıyoruz. Enflasyon %100’ün çok üzerinde.”
Pazarcılar da Tepkili: "Halkın Alım Gücü Kalmadı"
Pazar esnafı da TÜİK’in enflasyon verilerine itiraz ediyor. Taze fasulyenin geçen yıl yarım kilosunu 15 liraya sattıklarını belirten Yunus Emre Özkaya, bugün aynı ürünün 55 liradan satıldığını söyledi ve “Artan fiyatlar nedeniyle vatandaş alamıyor. Geçen yıl bu tezgahta 200 karnabahar satıyordum, bugün 50 tane bile zor satıyorum” dedi.
Marul üretimini bıraktığını belirten İsmail Çimen, “Geçen yıl kilosunu 10 liraya aldığımız marul, bugün 50 lira. Vatandaşın alım gücü tamamen eridi” ifadelerini kullandı.
"Halkın Gerçek İhtiyaçları Görmezden Geliniyor"
Pazarcı Beytullah Karataş ise TÜİK’in enflasyon hesaplama yöntemine eleştirilerde bulunarak, “Tornavida, cıvata değil; halkın temel ihtiyaçları olan patates, soğan, ekmek baz alınmalı. Asıl gerçekler burada” diye konuştu.
Esnafın ortak görüşü, fiyatların geçen yıla göre %50 ila %100 arasında arttığı yönünde. Vatandaşlar ve esnaf, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin mevcut ekonomik durumla uyuşmadığını belirterek çözüm bekliyor.