Dünya

Titan denizaltısının oksijeni bitti: Şimdi ne olacak?

Titanik'in enkazını görmek için okyanus dibine inerken iletişimi kesilen denizaltının oksijen kaynağı bitti. İçerisinde 5 kişinin bulunduğu denizaltını kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar da görüşlerini paylaştı.

Titanik enkazına dalış yaptığı sırada geçtiğimiz pazar günü Atlantik Okyanusu’nda kaybolan ve içinde 5 kişinin bulunduğu küçük denizaltının arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

ABD Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada, ABD’li ve Kanadalı arama-kurtarma ekiplerinin denizaltından sesler duyduğu, Kanadalı arama uçaklarının ise arama yapılan bölgede küçük denizaltındaki seslerin 30 dakikalık aralıklarla çıktığı ifade edilmişti.

OKSİJENLERİ BİTTİ
5 kişi ile sulara gömülen taşıtta son hesaplamalara göre oksijen kalmadı.

Açıklamada, seslerin duyulması üzerine robotik deniz altı ekiplerinin yön değiştirdiği ancak kayıp denizaltına ilişkin herhangi bir işarete rastlanmadığı kaydedildi.

DENİZALTINDA 5 KİŞİ BULUNUYOR
Kaybolan denizaltıda 58 yaşındaki İngiliz milyarder ve kaşif Hamish Harding, 77 yaşındaki Fransız kaşif Paul-Henry Nargeolet, OceanGate Expeditions'ın CEO'su ve kurucusu Stockton Rush, 48 yaşındaki Pakistan doğumlu İngiliz iş adamı Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman’ın olduğu açıklanmıştı.

Yetkililer, denizaltında bulunanların kimliklerini resmi olarak doğrulamazken, söz konusu kişilerin aileleri ve şirketleri kimliklerini yaptıkları açıklamalar ile doğrulamıştı.

UZMANLAR KONUŞTU
Yetkililer okyanusun derinliğindeki araçta oksijenin bitmiş olma ihtimalinin büyük olduğunu açıklarken, karbondioksit seviyesinin artmasının araç içerisinde uyuşturucu etkisi yaratabileceği belirtildi. Uzmanlar, araç içerisindeki elektrik düzeneği dolayısıyla karbondioksit seviyelerinin çok yükseleceğini belirtti.

St. John’s Memorial Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Dr. Ken Ledez, “Kapalı bir alan içerisindeki karbondioksit seviyesi yükseldikçe daha da sakinleşme görülür. Karbondioksit anestezi gazı görevi görür ve insanları uyutur” dedi.

Araç içerisinde hipotermi yaşanacağını vurgulayan Dr. Dale Mole ise, “Batan bir araç ya da denizaltı içerisinde mahsur kalan kişiler fiziksel ve ruhsal sıkıntı yaşayabilir. Kapalı alanda oksijenin bitmesi daha büyük bir sorun gibi gözükür fakat esas sorun karbondioksit olmalı. Kapalı bir alanda oksijen alıp vermek bir süre sonra havaya karbondioksit salınımına yol açar. Karbondioksit temizlenmezse etkileri çok olur” dedi.

NE OLMUŞTU?
ABD Sahil Güvenliği, denizaltı ile iletişimin dalış başladıktan 1 saat 45 dakika sonra kesildiğini açıklamış, ABD, Kanada ve Fransalı ekiplerin birlikte hareket ederek çalışmalara devam ettiği ve ABD’nin Connecticut eyaletinden daha büyük olan 7 bin 600 mil karelik bir alanda arama yapıldığını ifade etmişti.

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }