Şakirpaşa Havalimanı’nda 6 Ekim’e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak TEKNOFEST Akdeniz 2024 bugün ziyaretçilerine kapılarını açtı. Festivalin açılış konuşmasını yapan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, v2018'den bu yana tam 27 farklı şehrimizde teknoloji yarışmaları düzenledik. Toplamda 10 milyon ziyaretçiyi ağırladık." dedi.
Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:
"Adana'nın sadece güneşiyle değil, insanının sıcaklığıyla da bilinen bir şehir olduğunu belirten Bayraktar, "Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, mertliği ve yiğitliğiyle Türkiye'nin gözbebeği Adana. Adana, bir kişiye yol arkadaşı olduğunda, o kişinin sırtı yere gelmez. Adana, bir kişinin arkasında durduğunda o kişinin bileği bükülmez. Adana, bir davaya sahip çıktığında, o davanın önünde kimse duramaz. Bugün bu güzel şehir, bu yiğit ve mert insanların şehri Adana, TEKNOFEST'e, Türkiye'nin gençliğine sahip çıktı. Bu ne coşku Adana, ne güzelsin sen Adana, Allah'ına kurban Adana. Sıcağınızla, coşkunuzla ve heyecanınızla TEKNOFEST Akdeniz'e hoş geldiniz, sefalar getirdiniz."
2018'den bu yana tam 27 şehrimizde teknoloji yarışması düzenledik
TEKNOFEST'in sadece festival değil, aynı zamanda çocukların geleceğine şekil veren, daha güvenli, huzurlu ve müreffeh bir dünyayı amaçlayan bir gençlik hareketi olduğuna dikkati çekerek, "TEKNOFEST değişimdir, umuttur. Dünyanın en büyük teknoloji organizasyonu TEKNOFEST'in 7'nci yılında gururla yeniden bir araya geldik. 2018'den bu yana tam 27 farklı şehrimizde teknoloji yarışmaları düzenledik. 81 ilimizden, 120 ülkeden konuk ve katılımcılarımız oldu." ifadelerini kullandı.
Gençlerin teknolojiye duyduğu ilgiyi her defasında bir adım öteye taşıdıklarını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Binlerce proje ürettik. Şimdiye kadar TEKNOFEST'ten çıkan 150'den fazla girişim, teknoloji şirketi kurdu. Aralarında 21 ülkeye ihracat yapan da milyonlarca liralık yatırım alan da var. Geliştirdikleri uçuş kartlarıyla askeri standartlardaki testleri geçen bir girişimimiz dahi bulunuyor.
Adana'nın meşhur kebabını takım adı olarak seçen '1.5 Adana' takımımız var. 1.5 Adana, 11 yıl önce, 11 kişiyle tek bir takım olarak yola çıktı. Bugün roketten savaşan İHA'ya, su altından tarıma, hidromobilden insanlık yararına teknolojilere kadar 9 farklı alanda mücadele eden kocaman bir aile oldular. Büyüdükçe geliştiler ve dünya çapında şampiyonluklar kazanarak göğsümüzü kabarttılar. Ne güzel çocukların var, Allah'ına kurban Adana."
Akdeniz'de 50 farklı teknoloji yarışması var
Bayraktar, geride kalan 7 yılda, Azerbaycan'a kadar uzanan 9 farklı TEKNOFEST'i başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getirerek,
"Şimdi de 10'uncusunu düzenliyoruz. Önümüzdeki yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk dünyası, dost ve kardeş coğrafyalarda TEKNOFEST düzenleyerek bu hareketi daha da genişletmeyi hedefliyoruz." dedi.
Ana teması yapay zeka olan TEKNOFEST Akdeniz'de 50 farklı teknoloji yarışması olduğunu belirten Bayraktar, aralarında nükleer enerji teknolojilerinden kuantum hackathona, finansal teknolojilerden büyük dil modellerine, hava savunma sistemleri, blokzincir gibi temaların bulunduğu 11 yeni yarışmanın olduğunu söyledi.
Bayraktar, bu yıl bir kez daha kendi rekorlarını kırdıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2024'te 1 milyon 600 binden fazla genç kardeşimiz teknoloji yarışmalarına başvurdu. 2018'den bu yana yarışmalarımıza başvuru sayısı 4 milyonu buldu. Toplamda 10 milyon ziyaretçiyi ağırladık. TEKNOFEST'i hayata geçiren T3 Vakfı'ndaki ekip arkadaşlarıma, gönüllülerimize, paydaşlarımıza, yarışmalara katılan genç kardeşlerime, ülkemizin her bir köşesinden ve dünyanın farklı noktalarından gelerek heyecanımıza ortak olan, dualarını esirgemeyerek bizlere destek veren aziz milletimize şükranlarımı iletiyorum."