Taş Tepeler Çağdaş Sanat İnisiyatifi "Dünün Ötesinde" sergisiyle Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde
Göbeklitepe ile Taş Tepeler’e ait eserleri bulunduran, Neolitik dönem açısından uluslararası öneme sahip Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde 4 Kasım’da açılışı yapılan "Beyond The Past / Dünün Ötesinde" sergisi 31 Aralık 2024 tarihine kadar gezilebilir.
Serap Gümüşoğlu’nun küratörlüğündeki sergi; 4-8 Kasım tarihlerinde, dünyanın dört bir yanından arkeologları, akademisyenleri bir araya getiren ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı desteği ve İstanbul ve Harran Üniversitelerinin iş birliğiyle düzenlenen; Prof. Dr. Necmi Karul’un başkanlığını yaptığı Dünya Neolitik Kongresi’ne eşlik ediyor.
64'ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın bilim insanının Şanlıurfa Müzesi’nde bir araya geldiği buluşmaya Vali Hasan Şıldak ve Eşi Fatma Nur Şıldak, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat ve Eşi, Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ, Kongre Organizasyon Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, kazı başkanları, Şanlıurfa Müze Araştırmacısı Ahmet Yavuzkır, Taş Tepeler Çağdaş Sanat İnisiyatifi sanatçıları ve davetliler katıldı.
Plastik sanatların önde gelen temsilcilerini bir araya getiren inisiyatif, "Dünün Ötesinde" temasıyla, tarihin izlerine dokunmakla kalmıyor, izlerin güncel yansımalarına da tanıklık ediyor.
Mayıs 2022’de Karahantepe’de toplam 100 m2’lik bir alanda "Kırık Taşlar-Sonsuz Dönüşüm" adlı arazi sanatını, gerçekleştiren inisiyatifin "Dünün Ötesinde/ Beyond The Past" adlı sergisi 22 sanatçıyı bir araya getiriyor: Ludmilla Altınışık, Yasemin Aslan Bakiri, Berkiz Berksoy, Benan Bulut, Vasilisa Chugunova, Çağdaş Erçelik, Serap Gümüşoğlu, Güngör Güner, Tarık Günersel, Yasemin Keltek, Alfeya Muhametova, Yoshida Naomi, Fırat Neziroğlu, Aygül Okutan, Loya Kader Öztürkmen, Maryam Salahi, Korkut Sönmez, Devran Tan, Evgeniya Yayıkoğlu, Hülya Yazıcı, Feyza Zeybek, Fatma Ziya.
İnsanlık tarihinin ilk anıtlarının ve yaşam biçimlerinin ele alındığı "Dünün Ötesinde" sergisinde sanatçılar, geliştirmeyi hedefledikleri bir yeni estetik anlayışın manifestosunu ortaya koyuyorlar. Eski çağlara ait nesneler ve yapılar tarihsel belgeler olarak kalmayıp günümüz dünyasında sanatsal ve kültürel diyaloğun birer parçası.
Neolitik döneme ait şu anda bulunan en büyük anıtsal değeri olan arkeolojik yapılar, Taş Tepeler. Bu anıtsal yapıların içindeki veya üzerindeki hayvana veya insana ait figürler de o döneme ait hikâyelerin, sözel olmayan iletişime dayanan, en güzel dışavurumcu sanat biçimleri.
Çağdaş Sanat İnisiyatifinin plastik sanatlarda önde gelen temsilcilerinin çağın ruhunu taşıyan eserleriyse, hikâyeleri modern dünyanın gözünden anlatan ve bir ortak bellek sağlayarak, Taş Tepeler zamanıyla köprü kuran yapıtlar. Sanatçıların iç dünyalarında şekillenmiş bu yeni, özgün anlatılar, geçmişi yansıtan kopyalar değil, tarihsel gerçekliklerin yeniden inşa edildiği sanatsal formlar. "Dünün Ötesinde / Beyond The Past" sanatçıların içlerinde kalan duygu, felsefi düşünce ve kültür birikimlerini uzun bir çalışma süresi sonunda çeşitli materyaller yoluyla yüzeye çıkardıkları yapılar hatta değerlendirilmeyi bekleyen başka belgeler olarak izleyicileriyle karşılaşmayı bekliyor.