Çeviri: Ercan Çankaya
Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Dr. Faysal Mikdad, Pazartesi günü Türkiye'yle birlikte Suriye'yi vuran deprem felaketinin büyüklüğünü vurgulayarak ülkesinin terörizme ve destekçilerine 12 yıldır verdiği savaşın afet sonrası ortaya çıkan olağanüstü koşulları iyice zorlaştırdığını dile getirdi.
Mikdad, el-Mayadin TV kanalına verdiği röportajda insani yardımın uluslararası yasalara göre yaptırımlara tabi olmamasına rağmen ABD yaptırımlarının Suriye'den her şeyi engellediğini sözlerine ekledi.
"Yıkıcı depremin ilk anlarından itibaren Suriye Devleti tüm imkanlarını seferber etti " diyen Mikdad, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın, 24 saat açık bir merkezi operasyon dairesinin koordinasyonunda ulusal bir acil durum planının kabul edildiği bir Kabine toplantısına başkanlık ettiğini söyledi.
Mikdad, Dışişleri Bakanlığı'nın BM üyesi ülkeleri, BM Genel Sekreterliği'yle birlikte ilgili kurum ve fonları, Uluslararası Kızılhaç Komitesi, diğer insani yardım, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarına yardım eli uzatmaları ve Suriye'nin insani felaketle başa çıkma çabalarına destek olmaları için çağrıda bulunduğunu sözlerine ekledi.
"ABD ve Batılı ülkelerin Suriye'ye uyguladığı yaptırımlar felaketi şiddetlendirdi" diyen Mikdad, "tüm dünya halklarını ve ülkelerini bu insani felaketle yüzleşmek için Suriye halkına gereken yardımı sağlamaya davet ediyoruz" diye konuştu.
Mikdad, insani yardımın herhangi bir yaptırıma tabi olmadığını ve bu tür felaketlere karşı her türlü yardıma izin verildiğini, BM Güvenlik Konseyi kararlarının çok net olduğunu vurguladı.
Mikdad, ayrıca Amerikalıların insani yardıma yaptırım uygulamadıklarını iddia ettiklerini ancak gerçekte yaptırımların Suriye'ye ilaç da dahil hiçbir şeyin ulaşmasına izin vermediğini vurgulayarak "Washington ve Batılı müttefikleri, bazı ülkelere emirler veriyor ve onları Suriye ile müzakere etmeleri veya herhangi bir bankanın Suriye ile anlaşması halinde yaptırım uygulamakla tehdit ediyor" dedi.
Mikdad, yardım sağlayan ülke ve kuruluşlara teşekkür ederek, bu zor ve olağanüstü koşullarda Suriye ve halkının yanında olduklarını ifade etti.