Şu havalara bak, sanki ejderhası var?

“Bugün Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin ayda 5-8 damacana su tükettiğini düşünürsek ve bir alegori yaparsak "Türkiye'de internet tarifeleri sudan ucuz" demek yanlış olmaz.”

Yukarıdaki sözlerin sahibi Türk Telekom CEO’su Ümit Önal…

Zam Haber’in GSM operatörlerinin pahalılığına dikkat çeken haberlerinden sonra, sosyal medyada iki gündür #OperatörSoygunu etiketi zirvedeyken, bir televizyon kanalında sarf ediyor bu sözleri.

Bu sözlerin doğru olmadığı herkesin malumu…

Zaten ortaya çıkan veriler, dünyanın en pahalı ve en kötü internet hizmetini aldığımızı doğruluyor.

Speedtest by Ookla raporuna göre Türkiye, mobil internet hızında 58. sırada, sabit internet hızında ise Burkina Faso'nun gerisinde kalarak 160 ülke arasında 106. sırada.

Başka bir açıdan bakalım. Bee Haber’de yer alan bir bilgiye göre, Özbekistan'da bir GSM operatörünün sunduğu paket, 270 TL’ye 400 GB internet, sınırsız konuşma ve sosyal medya kullanımı ile 2500 SMS içeriyor.

Özellikle ‘yeni nesil medya’ olarak adlandırılan haber mecralarından örnekler sunuyorum çünkü bu soyguna verilen tepkinin kaynağı sosyal medya oldu. Ana akım medya, sosyal medyadaki bu yangının ardından topa girdi ve Türk Telekom CEO’su bu açıklamayı yaptı.

Çeşitli örneklerle Türkiye’deki operatörlerin yüksek fiyatlı olduğunu ve kötü hizmet verdiğini anlatabiliriz ama buna dair rakamlar yeterince paylaşıldı.

Ben başka bir noktaya değinmek istiyorum.

Tarih 29 Kasım 2018…

Telekomünikasyon devi Turkcell, ‘Türkiye’nin ilk uçan baz istasyonu’ titrine sahip Dronecell’i aktif halde görebileceğimiz bir reklam filmi yayınladı.

Her yere ulaşabilmek ve olası sel, deprem, heyelan gibi doğal afet durumlarında acil yardım sağlayabilmek için uçan baz istasyonu Dronecell’i üreten firma, reklam filminde ‘Hiçbir zaman kullanmamak dileğiyle’ vurgusuyla birlikte Dronecell’i tanıttı.

Tarih 6 Şubat 2023…

Kahramanmaraş Pazarcık’ta Türkiye tarihinin en büyük depremlerinden biri yaşandı. Resmi rakamlara göre 53 bin 537 yurttaşımızı toprağa verdiğimiz depremde, ilk günden itibaren uzunca bir süre telefonla iletişim kurmak imkansız hale geldi.

Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un üyesi olduğu Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği, haberleşme problemine ilişkin yaptığı açıklamada deprem sonrasında baz istasyonlarına enerji verilemiyor olması ve bazı baz istasyonlarının yıkılarak devre dışı kalmasının etkili olduğu söylendi.

Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği’nin o tarihteki Yönetim Kurulu başkanı kim?

Bugün bize sudan ucuz internet sattığını söyleyen Ümit Önal.

O gün bu pişkinliğin altına imza atan, bugün bu pişkinliği yapmış çok mu?

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Ümit Bey hakkında “büyük şirketlerin CEO'ları biraz nobran olurlar. Meydanı boş bulmuş, kimse haddini bildirmiyor. Bu CEO'ya haddini bildirecek bir siyasetçi çıkmadığı sürece, bizimle dalga geçmeye devam eder” demiş.

Ümit Bey’in geçmişine ufak bir göz attım. Kariyeri 2007 yılında Turkuvaz Medya Grubu’nda başlamış. Sonra da yükselişi hiç durmamış.

Deniz Zeyrek haklı!

Bu CEO’ya bir siyasetçi haddini bildirmeli

Uçan baz istasyonuna dönecek olursak.

Turkcell’in uçan baz istasyonu reklam filmini hazırlayan ajans ve Turkcell yönetimi, Türkiye’de hiç deprem olmayacağını varsaymış olmalı ki Turkcell’in Dronecell’i de hiç uçmadı.

Uçmadığı gibi, Turkcell'in internet sitesindeki tanıtımı da kaldırıldı.

Yani Türkiye’de hiçbir operatörün afet koşullarında yaşanması beklenen bu olumsuzluklara karşı yeterli hazırlıkları yokmuş, acı bir şekilde deneyimlemiş olduk.

Canımız sudan ucuzmuş.

Sonuç olarak Türkiye’deki GSM operatörleri ‘Bana diyorlarki şu havalara bak sanki ejderhası var. Belki var.’ videosu ile ünlenen Tiktokçu Bianca Ecem gibi.

Bilmeyenler için videoyu da buraya bırakıyorum: 

https://youtube.com/shorts/NRJGCPiQ5Jc?si=_rZTfd9GALR7_KuG

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }