Malzemeler:
- 1 su bardağı soya fasulyesi (genellikle çekirdekleri çıkarılmış olur)
- 1 su bardağı buğday (özellikle ekmeklik buğday)
- 4 su bardağı su
- 1/4 su bardağı deniz tuzu veya kaya tuzu
Yapılışı:
-
Soya fasulyesi ve buğdayı karıştırın ve suyla yıkayın. Daha sonra sıcak su ekleyin ve 8-10 saat suda bekletin. Bu, malzemelerin yumuşamasını ve fermente olmasını sağlayacaktır.
-
Malzemeleri süzün ve suyunu dökün. Bu noktada, elde edeceğiniz sıvının rengi ve lezzeti büyük ölçüde bu aşamada belirlenir.
-
Buğday ve soya karışımını bir blendere veya gıda işlemcisine koyun ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Gerekirse bir miktar su ekleyebilirsiniz.
-
Elde ettiğiniz karışımı bir tencereye koyun ve düşük ateşte kaynatmaya başlayın. Kaynamış karışımı süzün ve sıvıyı alın. Bu sıvı, temel soya sosunuz olacaktır.
-
Sıvıyı geri tencereye koyun ve tuz ekleyin. Sıvıyı düşük ateşte kaynatmaya devam edin, yaklaşık 1 saat boyunca karıştırarak kaynatın.
-
Kaynattıktan sonra soya sosu, soğumaya bırakılabilir. Soğuduktan sonra steril bir cam kavanoza aktarın ve buzdolabında saklayın.