Çin Halk Cumhuriyeti’nde bir askeri darbe olduğu ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ev hapsinde tutulduğuna dair iddialar Twitter’da gündem oldu.
Twitter’da gündem olan #Xi ve #ChinaCoup hashtag’leri birçok kişinin aklına Çin’de bir darbe olduğu fikrini getirdi.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in gözaltına alındığı iddiasını, ilk olarak Falung Gong adlı bir tarikatın üyesi olan Çinli Jennifer Zeng ortaya attı. Çin’de olduğu iddia edilen bir otoyolda ilerleyen askeri araçların görüntülerini sosyal medyadan paylaşan Zeng, başkan Jinping’in bir askeri darbe ile görevden alındığını ve tutuklandığını söylemişti. Zeng, daha sonra bu ifadesini yalanladı.
Bu fikir, kesinleşmemiş bir başka iddia ile güçlendirildi. İddiaya göre Cumartesi günü Çin’in başkenti Pekin’de tüm tren, otobüs ve uçak seferleri iptal edildi.
AMERİKAN NEWSWEEK MANŞETİNE TAŞIDI
Beijing Capital Airport (Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı)’un web sitesinde ise Pekin’den yapılan birkaç uçuşun iptal edildiğini gösteren bilgiler yer aldı. Bununla birlikte ülkenin diğer şehirlerine olan uçuşların iptal edilmediği yayınlandı.
Eski ABD Deniz Kuvvetleri istihbarat subayı Jack Posobiec de Çin’deki iddialara yönelik açıklamalarda bulundu. Posobiec, Çin lideri Jinping’in kendisine muhalif çok sayıda parti yetkilisini idam ettiğini söyledi. Posobiec, açıklamalarının devamında bir çok kişinin CIA’nın yaydığı, “Xi Jinping tutuklandı” yalanlarına inandığını ve insanların uyanık olması gerektiğini ifade etti.
Çin Devlet Başkanı Xi, geçtiğimiz günlerde Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.
Başkent Pekin’de 1 Ekim’de Çin Ulusal Günü kutlanacak.
ÇKP'DE SEÇİMLER YAKLAŞIYOR
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yaklaşan Çin Komünist Partisi (ÇKP) Kurultayı öncesi, rüşvet alan ve yolsuzluğa karışan eski adalet bakanını ve bir başka üst düzey bürokratı idam ettirdi.
Xi Jinping, Karl Marx ve Joseph Stalin üzerine yazdığı makalelerle tanınıyor. Batı basını, Xi Jinping'in "Yolsuzluğa karşı savaş açtığını" açıkladı.
Xi Jinping, 2021'de "Gelir adaletsizliği ile mücadele" sözü verdi, 1 trilyon dolar değerindeki özel dershaneleri vergiler ve millileştirme politikaları ile devlet kontrolüne aldı.
Xi Jinping'in iktidara geldiği 2013'ten bu yana Çin'deki bütün şirketlere parti komiserleri atadı, bütün bankaların ve şirketlerin her biriminde ÇKP müfettişlerini görevlendirdi.
"Ortak refah" projesi başlatan Xi, büyük firmalardan yüksek vergi alma politikasını hayata geçirdi. Çin'de asgari ücret ve refah düzeyi artarken, sağlık ve ulaşım hizmetlerinde ilerleme kaydedildi.
Batı basını, Xi Jinping'i "fazla sosyalist" olmakla itham etti.
16 Ekim'de yapılacak ÇKP Kurultayında, parti genel sekreterliği seçimleri yapılacak. Parti'nin başındaki Xi Jinping'in karşısına, özel sektöre daha sıcak bakan, sosyalist politikalar yerine liberal politikalar tercih edecek bir ismin çıkacağı iddia edildi.
PEKİN'DEKİ HAVA TRAFİĞİ AYNI
Çin'de darbe olduğu ve Pekin'de uçuşların iptal edildiği iddiası da yalanlandı. Çevrimiçi bir şekilde dünyadaki uçakların rotalarını gösteren web sitesi Flight Radar'da darbe iddiası öncesinde Pekin'deki hava uçuş trafiği ve sonrasında hava uçuş trafiği karşılaştırıldı. Her iki karede de Pekin'e doğru iniş yapmakta olan uçaklar görüldü.
İptal edildiği söylenen Pekin uçuşları: