İşte Sinop mantısı yapmak için temel bir tarif:

Malzemeler:

Hamur için:

  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:

  • 200-250 gram dana kıyma veya kuşbaşı et
  • 1 soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz ve karabiber

Yoğurt sosu için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • Tuz

Üzeri için:

  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
  • Pul biber (isteğe bağlı)
  • Kuru nane (isteğe bağlı)

Adımlar:

  1. İç harcı hazırlayın: Kıymayı veya kuşbaşı eti tavada kavurun. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Tuz ve karabiber ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın. İç harç soğumaya bırakın.

  2. Hamuru hazırlayın: Unu bir kaseye alın, ortasını havuz gibi açın. Sıvı yağ, yoğurt, süt, ve tuzu ekleyin. Yavaşça unu sıvılarla karıştırarak yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ekleyebilirsiniz. Hamuru streç filmle sarın ve 30 dakika kadar dinlendirin.

  3. Hamuru açın: Dinlenen hamuru tezgah üzerinde merdane yardımıyla ince bir yufka haline getirin.

  4. Mantıları hazırlayın: Hamuru dilediğiniz boyutta kare veya dikdörtgen parçalara kesin. Her bir parçaya iç harçtan bir miktar koyun. Mantıları istediğiniz şekilde katlayarak kapatın. (Genellikle üçgen veya bohça şeklinde katlamalar yapılır.)

  5. Kaynatın: Bir tencereye su koyun ve kaynamaya bırakın. Kaynayan suya tuz ekleyin. Mantıları kaynar suda yaklaşık 10-15 dakika haşlayın. Mantılar suyun üzerine çıktığında pişmiş demektir.

  6. Yoğurt sosunu hazırlayın: Yoğurt, dövülmüş sarımsak ve tuzu karıştırarak bir sos yapın.

  7. Mantıları servis edin: Haşlanan mantıları servis tabağına alın. Üzerine yoğurt sosunu dökün.

  8. Soslu yağı hazırlayın: Tereyağını veya sıvı yağı bir tavada kızdırın. Pul biber ve kuru nane ekleyerek karıştırın.

  9. Mantıları servis edin: Mantıların üzerine hazırladığınız soslu yağı dökün. Üzerine isteğe bağlı olarak tuz ve pul biber serperek servis yapın.