Ana muhalefetteki Demokrat Parti ile Kore'yi Yeniden İnşa Partisi ve Reform Partisi'nin de aralarında bulunduğu toplam altı muhalefet partisi, önergeye 191 milletvekilinin imzasını topladı. İktidar partisinden ise önergeye destek gelmedi. Meclis Genel Kurulu'na yarın sunulması beklenen önergenin, cuma ya da cumartesi günü oylanacağı ifade ediliyor.
"Komünist Unsurlar" Gerekçesiyle Sıkıyönetim
Devlet Başkanı Yoon, televizyon konuşmasında sıkıyönetim ilanını savunarak, "Özgür Kore Cumhuriyeti'ni komünist tehditten korumak ve halkın özgürlüğünü güvence altına almak" amacıyla bu adımı attığını belirtti. Kuzey Kore'yi hedef alan konuşmasında, "Kuzey Kore yanlısı devlet karşıtı güçlerin" tehdit oluşturduğunu öne sürdü. Ancak 300 üyeli Parlamento’nun 190 milletvekilinin oyuyla sıkıyönetim kararı geçersiz sayıldı. Bunun üzerine Başkan Yoon sıkıyönetim kararını geri çekti.
Halk Rahatladı, Gösteriler Gece Boyunca Sürdü
Sıkıyönetim kararının geri alınmasıyla Güney Kore sokaklarında tansiyon düştü. Gece boyunca Parlamento önünde toplanan kalabalık, kararın iptal edilmesini kutladı. Göstericiler, kararın geri çekilmesinden dolayı rahatladıklarını ifade etti.
Sabah saatlerinde Başkan Yoon’un ekibinden istifa teklifi gelirken, Yoon henüz kamuoyu önüne çıkmadı.
ABD ve Kuzey Kore’nin Tutumu
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Kore'nin stratejik önemine vurgu yaparak, "Siyasi anlaşmazlıkların barışçıl yollarla ve hukukun üstünlüğüne uygun şekilde çözülmesi gerektiğini" belirtti. Kuzey Kore ise Güney’deki krizle ilgili sessizliğini koruyor.