Seçmeninden utan Muammer Keskin!

Size bugün Türkiye’de ne kadar pespaye, ne kadar kural-kanun tanımaz, ne kadar utanmaz politikacılarla baş başa olduğumuzun belgeli hikâyesini anlatacağız.

Mevzumuz Türkiye’nin başının belası durumuna gelen imar rantı.

Söz konusu imar rantı İstanbul’un en nezih, en elit ve en değerli semtlerinin başında gelen Nişantaşı’nda yaşanıyor. Emlak Konut GYO, İstanbul'un en değerli semtlerinden Şişli Nişantaşı Teşvikiye'de yer alan Marmara Üniversitesi kampüsünün 25 bin metrekarelik arsasını 2018 yılında yapılaşmaya açma kararıyla başlıyordu. Oysa söz konusu arazi acil toplanma alanı ve yeşil alan yapılması düşünülürken bu karar alınıyordu. 2018 yılında gerçekleşen ihaleye Caba İnşaat, Doruk GYG Şehircilik, Taşyapı, Astaş, DAP Yapı'nın sahibi olduğu Eltes-İstlife ve Özak GYO-İnt-Er Yapı iş ortaklığı katılıyordu. İpi göğüsleyen firma DAP Holding oluyordu. Holdinge ait Eltes-İstlife şirketleri 25 bin metrekarelik arsada yapılacak proje için 1 milyar 763 milyon 750 bin lira satış geliri taahhüt ediyor, arsa sahibi Emlak Konut'a düşen gelirin ise 705 milyon 500 bin lira olduğu açıklanıyordu. Şişli’nin ender yeşil alanlarından olan arsaya şirket, en düşük 10 bin dolar olan m2 fiyatlarından 10 kat yüksekliğinde konut, 5 kat yüksekliğinde ticaret alanı olarak 26 bin 887 m2 inşaat yapma hakkı kazanıyordu. Yani, firma bu arsaya 268 milyon 870 bin dolar değerinde inşaat yapma hakkı elde ediyordu. Günümüz TL karşılığı ile 5 milyar 202 milyon liralık bir rant sağlanıyordu.

Seçmeninden Utan Muammer Keskin

Üniversite arazisinin ranta açılmasına önce Şişli halkı isyan ediyor, bu isyana dönemin Belediye Başkanı CHP’li Hayri İnönü sessiz kalmıyordu. İnönü, 2018 yılında İstanbul 7. İdari Mahkemesi’ne yürütmenin iptali davası açıyordu. Devletin aldığı kararın mahkemeden dönmesi artık bir hayal olmuştu ve bu sırada Şişli Belediye Başkanlığına yine bir CHP’li olan Muammer Keskin seçiliyordu. İmar plan değişikliği tartışmaları günceliğini kaybetmiş, adeta unutulmuştu ki 2020 yılında DAP Yapı’nın inşaat ruhsatı talebinin kabul edildiği ve söz konusu arsada çalışmalara başlandığı haberinin duyulması Şişli sakinlerince infialle karşılanıyor ve protestolar yeniden başlıyordu. Arazide inşaat faaliyetlerinin başlaması üzerine protesto gösterileri yeniden alevleniyordu. Semt sakinleri -ki tamamına yakını CHP’li seçmen- protesto gösterilerine devam ederek bir bildiri yayınlıyordu. Bildiride “Arazi içerisindeki yeşil alanların derhal koruma altına alınmasını, deprem toplanma alanı olarak belirlenmiş olan arazinin deprem toplanma alanı olarak kalmasını, mahkeme süreci sonuçlanıncaya kadar hafriyat dahil inşaat işlerinin durdurulmasını talep ediyoruz! Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü, bölgenin tek açık alanı olan, içindeki koruda çeşitli ağaç ve bitkileriyle florası ve kirpi, sansar dahil çeşitli hayvanlarıyla faunası olan bir ekosistemdir. Hepimize ait olan bu arazinin özel mülkiyete dayalı yapılaşmaya açılması yerine içindeki korunun doğal haliyle korumaya alınarak, çocuklarımızı doğa ile buluşturacak doğal yaşam parkı, kültür ve spor alanları, şehir bostanı gibi müşterekleri barındıracak bir alan olarak değerlendirmelidir. Kararlıyız; Mahallemize sahip çıkmaya, Deprem toplanma alanımızı korumaya kararlıyız” denilerek CHP’li Belediye yönetimini duyarlı davranmaya davet ediyordu.

10 Katlı Değil 17 Katlı

Bu imar plan değişikliğiyle bildik Türkiye manzaraları bir kez daha ortalığa saçılıyordu. AKP’nin bildik beton sevdasının yeniden şekillendiği bu imar değişikliği durumu semt sakinlerince tepkiyle karşılandı karşılanmasına ama ne AKP kanadında ne de CHP kanadında bir karşılık bulamıyordu. Tepkilere aldırış edilmemiş, inşaat çalışmaları başlamış, sahaya Şişli Belediyesince verilen ruhsatın tabelası asılmıştı. İşte bu tabelada anlayanların sustuğu, anlamayanların bakmakla yetindiği bir bilgiyle karşılaşılıyordu. İnşaat İmar Durumları TAKS (Taban Alanı Katsayısı), KASK (Kat Alanı Katsayısı ve “H” (Bina Yüksekliği) olarak tanımlanıyordu. Oysa mahkemeye verilen bilgilerde TAKS, KAKS ve kat sayısı olarak verilerek yüksekliğin ticari alanda 5, konut alanında 10 kat olduğu belirtiliyordu. Bu bilgilerin gerçek dışı olduğunu biraz imar bilgisi olanlar kolaylıkla anlıyordu. Şişli Belediyesince verilen inşaat ruhsatını gösteren tabelada ise 111 parseldeki inşaatın “H” yani bina yüksekliğinin 50,95 olduğu ilan ediliyordu. Yani, 50,95 bölü 3 dediğimizde karşımıza DAP konutlarının 17 kat olacağı sonucu çıkıyordu. Mahkeme kayıtlarında dahi inşaatların 5 ile 10 kat olduğu bilgisi paylaşılırken gerçekte bu yapıların 17 kat olduğu ortaya çıkıyordu.  Aynı semtteki komşu yapılar 4 ile 5 katli iken DAP Yapıya 17 katlı bina izni veren Şişli Belediyesi’nin aslan sosyal demokrat yönetimi bu durumu nasıl açıklayacak?

Başlangıç Fiyatları 5 Milyon $ 

Unutmadan biraz da projeden bahsetmekte fayda var. DAP Yapı tarafından inşaatına başlayan yapılar tam bir vizyon projesi diyebiliriz. Projeden öğrendiğimize göre yapıdaki tüm katların teraslarında makul ölçülerde yüzme havuzları olacak. Yani süper lüks apartman daireleri söz konusu olacak. Peki bu dairelerin fiyat aralığı ne olacak. Şişli'deki gayri menkul uzmanlarına göre bu tür bir projenin taban fiyatının 5 milyon dolar olduğu ifade ediliyor.

Nasıl rant ama?

CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu kontenjanından belediye başkanlığı koltuğuna oturan CHP’li Muammer Keskin ve saz ekibi…

Umarım açıklama zahmetinde bulunursunuz…

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }