Toplumsal Ekonomi

Deprem yaralarını sararken önemli bir uyarı da sanayiciden geldi. Deprem bölgesinden yüzde 30’luk göçün ciddi işgücü sorunu yaratacağı hesaplanıyor.

Fabrikalarının zarar görmediğini belirten sanayici, afet bölgesinden göçün yüzde 30’ları aşabileceğini hesaplayarak, kalıcı konutların çok hızlı, sağlam ve kaliteli biçimde yapılacağına dair inancın bölge insanına verilmesinin kritik önemde olduğunu vurguladı.

Bölgeden göçün yüzde 30’ları aşacağını öngören iş dünyası çözüm için kaliteli kalıcı konutların büyük hızla tamamlanacağı taahhüdünün bölge insanına verilmesinin önemini vurguladı.

Her şeyi iyi yaparsak

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü rakamlarına göre, deprem bölgesi Türkiye tekstilinin yüzde 25’ini karşılıyor. Sanayici gerekenlerin yapılması durumunda sonbaharda sektörün toparlanacağını öngörüyor.

Sektörün kanaat önderleri tekstilde ve hazır giyimde, maddi sıkıntının olmadığını buna karşılık çalışanların maddi manevi hasar aldığını belirtiyorlar.

“Onların yanında olduğumuzu hissettirmeliyiz!”

HAMMADDE KRİZİ KAPIDA
Depremin vurduğu iller tekstilin ana hammaddelerini üretiyor ve sektörde bir aylık hammadde stoku bulunuyor. Başka bir deyişle, ham madde krizi kapıda. Sektörde 10 ilde hammadde tesislerinin acilen üretime alınması kritik önemde.

TEKSTİL VE HAZIR GİYİMDE YOL HARİTASI
- Konteyner sağlanmalı. Ve aynı hızda kaliteli, kalıcı konut sağlanmalı.

- Depremin vurduğu illerde üretim maliyetine destek verilmeli.

- İş dünyası afet bölgesindeki işçi maliyetleri için 6 ay-1 yıllık özel bir destek istiyor.

- Doğal gaz ve elektrik ücretinde kısa süreli de olsa indirim bekleniyor.

- Ayrıca imalat sektörü özelinde kredileri devam eden işletmelere faiz desteği talep ediliyor.

- Gıda, konteyner, çadır, çocuk bezi gibi temel ihtiyaçların deprem bölgesi tesislerden alınması kritik önem arz ediyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HAYATA GEÇMELİ
 Kısa çalışma ödeneği derhal çıkmalı ve uygulama hızla başlatılmalı.

- Çalışanların psikolojik destek ihtiyaçları için çalışma yapılmalı.