Kübra Karabulut
Türkiye’nin gözü, aklı ve kalbi 6 Şubat depreminden etkilenen illerdeyken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya’nın Kemer ilçesindeki dünyaca ünlü Phaselis Antik Kenti’ni betonlaştıracak plaj projesine başladı. Phaselis Antik Kenti’nin batı limanı bitişiğindeki Bostanlık Koyu ile kuzeydoğusunda yer alan Cennet Koyu’nu kapsayan iki ayrı projenin, ihale şartnamesine göre 60 günde tamamlanması bekleniyor.
Gazeteci Yusuf Yavuz’un haberine göre, birinci derece sit alanı olan bölgedeki projede bin metreküpten fazla betonun yanı sıra demir ve alüminyum gibi malzemelerin de kullanılacak olması, antik kentte iş makinalarının görülmesi kamuoyu tarafından tepki çekti. 21 Şubat’ta projeye başlanması, alana iş makinalarının girmesi ve bu çalışmaların bölgede büyük bir tahribata yol açabileceği gerekçeleriyle Sanat Tarihi Derneği (STD), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan proje hakkında bilgi isteyerek bakana kritik sorular yöneltti. STD, Phaselis Antik Kenti’nin koruma statüsünü anımsatarak, bakanlığın “Doğaya zarar verilmedi” açıklamasının yeterli olmadığına dikkat çekti.
Bölge halkının ücretsiz yararlandığı ve doğrudan erişim sağladığı bu bölgenin korunabilmesi için tedbirleri artırmak gerektiğini anımsatan STD, bakanlık tarafından günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşmak üzere çeşitli yapıları içeren projenin kamu yararıyla nasıl bir ilgisi olduğunu sordu. Basına yansıyan fotoğraf ve videolarda beton dökme çalışmalarının görülmesine tepki gösteren ve beton kullanımının bölgeye olumsuz etki edeceğine vurgu yapan STD, beton döküm işleminin Müze Müdürlüğü ve Kazı Başkanlığı denetiminde mi gerçekleştiğini, kurul onayının olup olmadığını sorarak böyle bir kurul onayı varsa gerekli bilgilendirmenin yapılmasını istedi.
STD’nin Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a yönelttiği diğer sorular şu şekilde:
– Gerek mevzuat gerekse arkeolojik sitler ile ilke kararları sebebiyle ihalesi gerçekleştirilen proje yapılabilir mi, alana beton dökülebilir mi, alanda alanın yasal ve koruma statüsü sebebiyle uygulamalardan dolayı ilgililer hakkında Bakanlık ve ilgili koruma bölge kurulu müdürlüğü suç duyurusunda bulunacak mıdır?
– Basına yansıyan haberler aracılığıyla alanın yasal ve koruma statüsüne aykırı olduğu gözlenen ve düşünülen uygulamalar ile ilgili olarak projede revizyona gidilmesi düşünülmekte midir?
– Yüklenici firma tarafından proje sebebiyle alanda kesilen, sökülen ve uzaklaştırılan ağaç var mıdır, varsa bu ağaçların cinsleri, yaşları ve adeti nedir? Alanın koruma koşulları sebebiyle bu işlemler için kurumlardan gerekli izinler alınmış mıdır, varsa ilgili kararın tarihi ve ayrıntıları nedir?