. İşte temel pizza hamuru tarifi:

Malzemeler:

Hamur:

  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket (7 gr) instant maya veya yarım paket (14 gr) yaş maya (ılık suyla aktive edilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı ılık su

Üzeri İçin:

  • Pizza sosu (domates sosu veya marinara sos)
  • Rendelenmiş mozzarella peyniri
  • İsteğe bağlı olarak dilimlenmiş mantar, yeşil biber, siyah zeytin, sucuk, sosis, jambon, mısır vb. malzemeler

Yapılışı:

  1. Hamurun Hazırlanması:

    • Unu bir kaba alın ve ortasını açın.
    • Orta kısmına mayayı ekleyin ve şekerle ılık suyu üzerine dökün. Eğer instant maya kullanıyorsanız, mayayı suyla aktive etmeye gerek yoktur, unun içine direkt olarak ekleyebilirsiniz.
    • Maya kabarmaya başladığında veya instant maya kullanıyorsanız, maya karışımının ortasına tuz ve zeytinyağını ekleyin.
    • Karışımı iyice yoğurarak pürüzsüz ve elastik bir hamur elde edene kadar un ekleyin. Hamuru yoğururken biraz daha un eklemek gerekebilir.
    • Hamuru bir top haline getirin ve üzerini örtüp ılık bir yerde yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Hamurun iki katına çıkması gerekiyor.
  2. Hamuru Pişirmeye Hazırlamak:

    • Fırını 220°C'ye (200°C fanlı fırınlarda) ısıtın ve fırın tepsisini hafifçe yağlayın veya fırın kağıdı serin.
  3. Hamuru Şekillendirmek:

    • Hamuru fırın tepsisinin büyüklüğüne göre şekillendirin. İnce veya kalın kabarık bir hamur elde etmek isterseniz, hamuru tepsiye uygun şekilde açın.
  4. Üzerini Sos ve Malzemelerle Kaplamak:

    • Hamurun üzerine pizza sosunu sürün. Ardından rendelenmiş mozzarella peyniri ve istediğiniz malzemeleri ekleyin.
  5. Pişirme:

    • Pizzayı önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar veya hamurun kabarık ve altı kızarmış olana kadar pişirin.
  6. Servis:

    • Pizza hamurunu fırından çıkarın, birkaç dakika dinlendirin, dilimleyin ve sıcak servis yapın.