NASA, Eylül'e kadar gerçekleşecek olan nova patlamasının gece göğünde Kutup Yıldızı kadar parlak bir "yeni" yıldız gibi bir hafta boyunca görülebileceğini duyurdu. Northeastern Üniversitesi'nde fizik alanında yardımcı doçent olan Jonathan Blazek, bu durumun teknik olarak yeni bir yıldız olmadığını, ancak yıldız sisteminin insanların gözlemleyebileceği kadar parlak hale geleceğini belirtiyor.
Bilim insanları, Dünya'dan yaklaşık 3 bin ışık yılı uzaktaki T Coronae Borealis adlı yıldız sistemindeki nova patlamasının 80 yılda bir gerçekleşmesi nedeniyle bir kişinin hayatında bir kere yaşayabileceği bir deneyim olduğunu vurguluyor.
Süpernova patlaması bir yıldızın çekirdeğinin çökerek tamamen yok olması anlamına gelirken, nova patlaması yıldızın yüzeyinde meydana gelerek maddelerin uzaya fırlatılmasına yol açar, ancak yıldızı yok etmez. T Coronae Borealis gibi iki yıldızın birbirine çok yakın olduğu sistemlerde, kırmızı devden gelen madde sürekli olarak beyaz cücenin yüzeyine dökülür. Bu durum, zaman içinde biriken basınç ve ısı ile patlamayı tetikler.
Louisiana Eyalet Üniversitesi'nde fizik ve astronomi alanında emeritus profesör olan Bradley Schaefer, bu olayı uzayda patlayan bir hidrojen bombasına benzeterek, Dünya'dan görülecek şeyin aslında bu patlamadan kaynaklanan bir ateş topu olacağını belirtiyor. NASA, parlaklığın azaldıktan sonra bile patlamanın dürbünle yaklaşık bir hafta boyunca gözlemlenebileceğini belirtiyor.