ABD basınında yer alan haberlere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesi, bölgedeki dengeleri yeniden şekillendiriyor. İsrail, Esad'ın devrilmesi sonrasında 50 yıldır askerden arındırılmış tampon bölgenin Suriye tarafına hızlı bir şekilde geçti. Netanyahu, bu hamlenin savunma amaçlı olduğunu ifade ederken, Suriye içindeki silahlı grupların İsrail’e tehdit oluşturmadığından emin olmak istediklerini söyledi.
Netanyahu dün Hermon Dağı'nın Suriye tarafında yaptığı açıklamada, “Bu geçici bir durumdur. Ancak İsrail’in güvenliğini garanti altına alacak bir düzenleme yapılana kadar askerlerimiz burada kalmaya devam edecek,” ifadelerini kullandı.
İsrail’in Suriye Operasyonlarına Uluslararası Tepki
İsrail'in tampon bölgenin Suriye tarafına ilerleyişi, uluslararası alanda büyük tepki çekti. 8 Aralık'ta muhalifler tarafından devrilen Esad yönetiminin ardından İsrail, 1973 Orta Doğu Savaşı sonrası oluşturulan tampon bölgenin ötesine geçti. İsrail’in bu adımı, Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşmiş Milletler tarafından eleştirildi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tüm tarafları "bölgedeki gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya" davet etti. Geçici Suriye hükümeti ise İsrail’in bu hamlesini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıdı.
HTŞ Lideri: "Suriye İsrail ile Çatışma Aramıyor"
Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Ahmed el-Şara, İsrail’in Suriye’deki operasyonlarını kınadığını açıkladı. Kamuoyuna yaptığı açıklamada Şara, "Suriye, İsrail ile askeri bir çatışma peşinde değil," dedi.
İsrail hükümeti ise bölgedeki operasyonların geçici olduğunu vurgulasa da uluslararası arenada yaşanan tepkiler, Suriye’deki durumu daha karmaşık bir hale getiriyor.