NASA, 8 Nisan'da gerçekleşecek ve Kuzey Amerika'dan izlenebilecek olan tam ve parçalı güneş tutulması sırasında Güneş'e 34 metre çapında bir radyo teleskobu yönlendirecek. Ayrıca, vatandaşların da katılacağı "tutulma radyo" bilim projeleri gerçekleştirecek.
Forbes dergisinin haberine göre, NASA, Dünya atmosferinin tam ve parçalı güneş tutulmalarına nasıl tepki vereceğini incelemek amacıyla "tutulma radyo" bilim projelerini duyurdu.
NASA, 60 ila 300 kilometre yüksekliğindeki iyonosfer tabakasını incelemek için yer tabanlı radyo alıcılarını kullanacak olan 3 "tutulma radyo" projesini hazırladı.
Güneş tutulmalarında meydana gelen iyonosfer incelmesi de uluslararası Süper İkili Auroral Radar Ağı (SuperDARN) sitelerinden Kansas, Oregon ve Virginia'da bulunan 3 yüksek frekans radarıyla incelenecek.
Ayrıca, "Ham Radyo Bilimi Vatandaş Gözlemi (HamSCI)" kapsamında, amatör telsizciler Güneş tutulmasının telsiz sinyallerine etkisini araştıracaklar.
Güneş'ten gelen radyo dalgaları konusunda da bir deney yapılacak. "RadioJOVE Vatandaş Bilim İnsanı Projesi" ile katılımcılar Güneş yüzeyinden gelen uzun dalga boylu radyo patlamalarını ölçmeye çalışacaklar.
8 Nisan'da gerçekleşecek olan tam güneş tutulması Güney Pasifik Okyanusu üzerinden başlayacak ve Kuzey Amerika'nın çeşitli bölgelerinden izlenebilecek. Parçalı Güneş tutulması ise tüm Kuzey Amerika'dan görülebilecek.