NASA, Ay'da saniyelerin daha hızlı geçtiği gerçeğiyle yüzleşerek, Dünya'daki saat sisteminden farklı bir zaman referansı oluşturmayı planlıyor.
Bu yeni saat, Ay'ın özgül koşullarını dikkate alacak ve Ay'a özgü bir zaman dilimi sağlayacak şekilde tasarlanacak.
Dünya'dan farklı olarak, Ay'da yerçekimi daha az olduğu için zaman daha hızlı akıyor. Bu nedenle, Beyaz Saray, NASA ve diğer ABD ajansları, uluslararası işbirliğiyle birlikte Ay'a özgü bir zaman referans sistemi oluşturulması talimatını verdi.
NASA Uzay İletişimi ve Navigasyon Programı (SCaN) yetkilisi Kevin Coggins, "Ay'daki bir atom saati, Dünya'dakinden farklı bir hızda işler. Ay ya da Mars gibi başka bir gökcisimine gittiğinizde, her birinin kendi zaman dilimine sahip olması mantıklıdır." dedi.
Coggins, Ay'daki tüm sistemlerin hızlandırılmış Ay saatine göre işleyeceğini, ancak Dünya'daki gibi yaz ve kış saati uygulamasının olmayacağını belirtti.
Daha önce Ay'a gönderilen astronotların saat taktığını ancak saniyelerin o dönemde bu kadar kritik olmadığını belirten Coggins, günümüzde GPS, uydular, karmaşık bilgisayarlar ve haberleşme sistemleri gibi yüksek teknolojili sistemlerde bile mikrosaniyelerin önemli olduğunu vurguladı.
Beyaz Saray, NASA'nın bu yıl sonuna kadar bir ön plan hazırlamasını ve 2026 sonuna kadar da nihai bir plan oluşturmasını istiyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu, Dünya'ya yakın yörüngede bulunduğu için Eşgüdümlü Evrensel Zamanı (UTC) kullanmaya devam edecek, ancak NASA'nın yeni "uzay zamanını" ne zaman kullanacağını belirlemesi gerekecek.
Avrupa Uzay Ajansı, 2023'te, Ay'da bir günün 29,5 Dünya gününe denk geldiği için ortak bir zaman referansı geliştirmenin gerekliliğini açıkladı.
NASA, Eylül 2025'te, Artemis Misyonu kapsamında Ay'ın yörüngesine astronotlar göndermeyi hedefliyor. Ancak, güvenlik endişeleri ve astronot ekipmanıyla ilgili sorunlar nedeniyle Ay'a inişin 2026'ya ertelendiği bildirildi.