Tarih alanında Türkiye’nin en saygın isimlerinden biri olan 92 yaşındaki Prof. Dr. Ruşen Keleş, anılarını ve meslek hayatından çarpıcı detayları paylaştığı kitabında, İlber Ortaylı ile ilgili dikkat çekici bir olayı aktardı.

MİT’in Olumsuz Görüşü

OdaTV’nin haberine göre, Prof. Dr. Keleş, 1970’li yıllarda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yapılacak öğretim üyesi atamaları sırasında, adaylar hakkında MİT’ten güvenlik soruşturması raporu alındığını belirtti. İlber Ortaylı ile ilgili dönemin MİT raporunun olumsuz olduğunu ifade eden Keleş, gerekçenin Ortaylı’nın annesinin doğum yerinin Sovyetler Birliği olmasıyla ilişkilendirildiğini söyledi.

Keleş, yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Bir asistan adayımız yazılı ve sözlü sınavlarda gayet başarılı oldu. Kürsünün ünlü öğretim üyesi de göreve başlatılmasını ısrarla istiyordu. Ancak güvenlik soruşturması sonucu olumsuz geldi. Nedenini öğrendiğimizde, annesinin doğum yerinin Sovyetler Birliği toprakları olduğu gerekçesiyle bu raporun yazıldığını gördük. Buna rağmen atamayı gerçekleştirdik. Bugün bu isim, Osmanlı tarihi alanında büyük saygı gören ve medyada sıkça takip edilen bir bilim insanıdır.”

Mülteci Kampında Başlayan Hayat

1947 yılında Avusturya’nın Bregenz kentindeki bir mülteci kampında dünyaya gelen İlber Ortaylı’nın kökleri Kırım’a dayanıyor. Ortaylı’nın annesi Şefika Ortaylı, Kırım'ın soylu ailelerinden Karaşay ailesine mensupken, babası Kemal Ortaylı da Kırım Tatar kökenlidir. Stalin döneminde Sovyetler Birliği’nden kaçan aile, önce Avusturya’ya, ardından Türkiye’ye göç etti.