31 Mart öncesi piyasalarda "seçim ekonomisi" ibareleri giderek artarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaz aylarında başlattığı rezerv biriktirme sürecini 180 derece tersine çevirmiş durumda.
Dolar kurunu baskılamak amacıyla piyasalara yönelik müdahalelerine devam eden TCMB, gün aşırı ortalama 800 milyon dolarlık satış yaparken, ekonomi dünyası yönünü 31 Mart seçimlerine çevirmiş durumda.
YIL SONU DOLAR TAHMİNİ YAPILDI
Geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin ardından meydana gelen kur artışının bir benzerinin bu seçimlerin sonunda yaşanıp yaşanmayacağı büyük bir muamma haline dönüşürken, ekonomistlerin bu konuya ilişkin görüşleri ise oldukça farklılık içeriyor.
Konuya yönelik referans alınan temel noktalardan biri de, Merkez Bankası tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan Piyasa Katılımcıları Anketi olmakta. TCMB'nin yayınladığı son raporda 53'ü finansal sektör ve 15'i reel sektör olmak üzere 68 katılımcıya yönelttiği sorular karşısında, dolar/TL paritesinde yaşanması beklenen muhtemel senaryolar ortaya çıktı.
Katılımcılar, "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? (TL)" şeklindeki soruya, 31 Aralık tarihi için 40.02 TL'lik bir beklentiyle yanıt verdi. Bu durum, Türkiye'de yılın geri kalan 9 aylık bölümünde, dolar kurunda her ay ortalama 0,9 TL'lik bir artış yaşanacağı anlamına geliyor.
Bir başka deyişle, ankete katılan katılımcılar, seçim sonrası dolar kurunda ani bir yükseliş beklemiyor. Bu yükselişin yılın geri kalan bölümüne yayılacak şekilde yaşanması ve yılın son bölümünde dolar kurunun 2024 yılını 40 liradan tamamlaması 'en muhtemel' senaryo olarak görülüyor.