Toplumsal

Mercimek köftesi nasıl yapılır?

İşte geleneksel Türk mutfağının sevilen tatlarından biri olan "mercimek köftesi" tarifini

Mercimek Köftesi Tarifi

Malzemeler:

Köftesi için:

  • 1 su bardağı yeşil veya kırmızı mercimek
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 büyük soğan
  • 4 su bardağı su (mercimek haşlamak için)
  • 6 su bardağı sıcak su (bulguru ıslatmak için)
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı nar ekşisi
  • Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
  • Taze nane veya maydanoz (servis için)

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

Yapılış:

  1. Mercimekleri yıkayıp süzün. Bir tencereye 4 su bardağı su ekleyin ve mercimekleri haşlamak üzere tencereye alın. Mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Yumuşayan mercimekleri suyuyla beraber bir kenara alın.

  2. Bulguru bir kaba alın. Üzerine 6 su bardağı sıcak suyu ekleyin ve bulgurların üzerini örtecek şekilde suyunu çekmesini bekleyin. Ardından bulgurları karıştırarak kabarmış hale getirin.

  3. Soğanı ince ince doğrayın. Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve soğanları pembeleşene kadar kavurun.

  4. Haşlanmış mercimekleri blendır veya çatal yardımıyla püre haline getirin. Üzerine kavrulmuş soğanları, domates salçasını, nar ekşisini ve baharatları ekleyin. Karışımı güzelce yoğurun.

  5. Bulgurların üzerine hazırladığınız mercimek karışımını ekleyin. Yoğururken tuz ve baharatları damak zevkinize göre ayarlayın.

  6. Zeytinyağı ve nar ekşisini karıştırarak bir sos hazırlayın.

  7. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizde yuvarlayın ve istediğiniz şekli verin. Hazırladığınız köfteleri servis tabağına alın.

  8. Hazırladığınız nar ekşili zeytinyağını köftelerin üzerine gezdirin.

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }