Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
Köftesi için:
- 1 su bardağı yeşil veya kırmızı mercimek
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 büyük soğan
- 4 su bardağı su (mercimek haşlamak için)
- 6 su bardağı sıcak su (bulguru ıslatmak için)
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- Yarım su bardağı nar ekşisi
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- Taze nane veya maydanoz (servis için)
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılış:
-
Mercimekleri yıkayıp süzün. Bir tencereye 4 su bardağı su ekleyin ve mercimekleri haşlamak üzere tencereye alın. Mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Yumuşayan mercimekleri suyuyla beraber bir kenara alın.
-
Bulguru bir kaba alın. Üzerine 6 su bardağı sıcak suyu ekleyin ve bulgurların üzerini örtecek şekilde suyunu çekmesini bekleyin. Ardından bulgurları karıştırarak kabarmış hale getirin.
-
Soğanı ince ince doğrayın. Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve soğanları pembeleşene kadar kavurun.
-
Haşlanmış mercimekleri blendır veya çatal yardımıyla püre haline getirin. Üzerine kavrulmuş soğanları, domates salçasını, nar ekşisini ve baharatları ekleyin. Karışımı güzelce yoğurun.
-
Bulgurların üzerine hazırladığınız mercimek karışımını ekleyin. Yoğururken tuz ve baharatları damak zevkinize göre ayarlayın.
-
Zeytinyağı ve nar ekşisini karıştırarak bir sos hazırlayın.
-
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizde yuvarlayın ve istediğiniz şekli verin. Hazırladığınız köfteleri servis tabağına alın.
-
Hazırladığınız nar ekşili zeytinyağını köftelerin üzerine gezdirin.