Mahatma Gandhi, 1869 yılında Porbandar, Gujarat, Hindistan'da doğdu. Hindistan'ın bağımsızlık hareketinde öncü rol oynadı ve nonviolent protest yollarını kullandı. İngiliz yönetimini yıpratmak için büyük oranda hunger strike ve yürüyüşler düzenledi. 1942 yılında "Quit India" (Hindistan'ı Terk Et) hareketi başlattı. 1947 yılında Hindistan-Pakistan bölünmesi sonucu, birçok Hindu ve Müslüman arasındaki çatışmaya rağmen, barışçıl yollarla çözüme çalıştı. 1948 yılında Delhi'de bir Hindu tarafından öldürüldü, ancak liderliği Hindistan'ın bağımsızlığının simgesi haline geldi ve insan hakları ve adalet için mücadele eden insanlar için ilham kaynağı oldu.

Tuz Yürüyüşü

Gandi, 1930’da Hintlilerin tuz üretmesini ve satmasını yasaklayan ve özellikle dar gelirlilere ağır vergiler getiren yasayı (Salt Act) protesto eder. Üzerinde evindeki çıkrıkta dokunmuş beyaz bir şal, ayağında sandalet ve elinde bir değnek ile Umman Denizi’ne doğru 390 kilometrelik bir yol yürür. 24 günlük yürüyüşün ardından birkaç düzine insan eşliğinde hedefe vardıklarında deniz suyunu kaynatıp tuz elde ederler. Ülke çapında benzer protestolar yayılmaya başlar. Gandi dahil 60 binden fazla Hintli hapise atılır. Time dergisi Gandi'yi yılın adamı seçer.

Gandi Nasıl Öldü?

30 Ocak 1948'de evinin bahçesinde gece yürüyüşü yapan Gandi, Hndu bir radikal olan Nathuram Godse tarafından öldürüldü. Gandi'nin son sözleri ' Aman Tanrım ' olmuştur. Gandi'nin külleri kaplara konarak anma törenleri için Hindistan'ın çeşitli bölgelerine gönderildi.