Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait kırmızı et üretim verilerini açıkladı. Son 20 yılda üretim önemli ölçüde artsa da, alım gücündeki düşüş ve kişi başına düşen et tüketimindeki azalma dikkat çekiyor.


TÜİK verilerine göre, 2005 yılında Türkiye’de 2 milyon 558 bin büyükbaş hayvan kesilirken, bu rakam 2024’te yüzde 98 artarak 5 milyon 77 bine yükseldi. Aynı dönemde kırmızı et üretimi de yüzde 202 oranında artarak 491 bin tondan 1 milyon 483 bin tona çıktı. Hayvan başına üretim de 19 kilogramdan 2024’te 29 kilogram seviyesine çıktı.

KİŞİ BAŞI TÜKETİM AZALDI
Türkiye’nin nüfusu 2005’ten itibaren yüzde 24 artarak 85 milyon 664 bine ulaşırken, kişi başına düşen yıllık kırmızı et üretimi 2023’te 19,57 kilogram ile zirveye çıkmıştı. Ancak, bu miktar 2024’te 17,31 kilograma düştü. Üretimdeki artışa rağmen, tüketim ve dağıtımda yaşanan dengesizlikler, bu düşüşün nedenini oluşturdu.


OECD verilerine göre, Türkiye’de kişi başına düşen kırmızı et tüketimi 2023’te 11,7 kilogram oldu. TÜİK verileriyle karşılaştırıldığında, Türkiye'de üretilen kırmızı etin yalnızca yüzde 59'u tüketildi. Bu oran, son 20 yılın en düşük seviyesini işaret ediyor.


Asgari ücretin et alım gücü üzerindeki etkisi de dikkat çekici şekilde azaldı. 2005 yılında asgari ücretle 40 kilogram dana eti alınabilirken, bu miktar 2023’te 28 kilograma geriledi. 2024 yılı itibarıyla 17 bin 2 TL olan asgari ücretle, kilogram fiyatı 434 TL olan etten yalnızca 39 kilogram alınabiliyor. En yüksek et alım gücü ise 2020 yılında, asgari ücretle 46 kilogram et alınabilen dönemde kaydedildi.