İzmir’in Kınık ilçesinde salçalık domates üreticileri, domatesin kilogram fiyatının 2 liranın altına düşmesine karşı Kınık Cumhuriyet Meydanı’ndan Hükümet Meydanı’na yürüyerek ve traktörlerle yolları kapatarak protesto düzenledi. Bir üretici, “Çiftçi 2 lira 250 kuruşa aldığı domates fidanını üretti ve 2 liraya domates satıyorlar. Kar nerede? Çiftçi, domatesi toplatmak için bin lira tarlada para ödüyor. Amele parası, gübresi, mazotu var. Çiftçinin öldüğü yer burası” dedi.
İzmir’in Kınık ilçesinde salçalık domates üreticileri, domatesin kilogram fiyatının 2 liranın altına düşmesine karşı protesto düzenledi. Kınık Cumhuriyet Meydanı’ndan Hükümet Meydanı’na yürüyen üreticiler, traktörlerle yolları kapattı. Bir üretici, “Çiftçi 2 lira 250 kuruşa aldığı domates fidanını üretti ve 2 liraya domates satıyorlar. Kar nerede? Çiftçi, domatesi toplatmak için bin lira tarlada para ödüyor. Amele parası, gübresi, mazotu var. Çiftçinin öldüğü yer burası” dedi.
Kınık’ta salçalık domates üreten çiftçiler, kilogram fiyatının 5 liradan 1,8 liraya düşmesini protesto etti. Kınık Cumhuriyet Meydanı’na gelen üreticiler, Hükümet Meydanı’na kadar yürüdü ve traktörlerle yolları kapattı. “Çiftçiyi öldürdünüz, cenazeyi kaldırın” yazılı tabutla eylem yapan çiftçiler, seslerini duyurmaya çalıştı.
80 yaşındaki bir kadın işçi, “Devletin yardım etmesi lazım. 80 yaşındayım, burada yevmiye alıp ev geçindireceğim” derken, başka bir işçi de “Tarlaya çocuğumu bırakıp geliyorum. Hakkımız çok yeniyor, hayat mücadelesi zor” ifadelerini kullandı. Bir üretici, “Üç sene önce 3,5 liraya sattığım domatesi şimdi 1,90 liraya veriyorum. Ne olacak bu milletin hali? Hükümet nerede?” diye sordu.
Başka bir domates üreticisi şöyle konuştu:
“Çiftçi 2 lira 250 kuruşa aldığı domates fidanını üretti ve 2 liraya domates satıyorlar. 1,80 liraya domates satıyorlar. Kar nerede? Çiftçi domatesi toplatmak için bin lira tarlada para ödüyor. Amele parası, gübresi, mazotu var. Mazot geçtiğimiz yıl 22-23 liraydı, şimdi 44-45 lira oldu. Domates satışı 1,80-2 lira, fidanın tanesi 2 lira 250 kuruş. Daha yüksek fiyatı olanlar da var. Özel sektör çiftçinin hiçbir derdine dayanak değil, güvencemiz yok. Sözleşmeli domateslerimiz için yapılan sözleşmeleri geri çektiler. 3,50 kuruşluk sözleşme yapıldı ama şu anda 1,80 kuruşa domates alıyorlar. Sözleşmeler tek taraflı, özel sektör kendine göre sözleşme yapıyor.”
Kınık Cumhuriyet Meydanı’nda üreticiler adına konuşan Sefa Köken şunları söyledi:
“Bakırköy’ün değerli çiftçileri, burada her kesimden, her siyasi partiden insanlar var. Ortak noktamız; alın terimiz, emeğimiz, mahsullerimiz. Yanlış tarım politikaları yüzünden ürünlerimiz yok pahasına gidiyor. Maliyetler 10-15 kat arttı. Ürünlerimizi neredeyse bedavaya veriyoruz. Ne ziraat odaları, ne kooperatifler, ne de ilçe tarım müdürlükleri yanımızda. Bürokrasi yüzünden bu haldeyiz. Çiftçiliğe üç traktörle başladım, şu anda traktörüm yok. Çoğu traktör banka kredili, hacizli, satılacaktır. Domatesi bir buçuk liraya alıyorlar. Çiftçinin malı çürüsün diye ‘Almayacağım’ diyorlar.”
Karpuz, kavun, mısır gibi ürünlerde de benzer sorunlar yaşanıyor. Üretim maliyetleri arttı, fakat satış fiyatları düştü. Devletin yatırdığı primlere el koyuyorlar, bankaya bloke koyuyorlar. Ovanın suyunu sömüren, pisliğini ovaya akıtan biziz. Domatesimizi almadılar. Türkiye’de çiftçiler dertli. Biz bu ülkenin temel taşıyız. Bunca maliyete rağmen üretiyoruz. İşçi bile eylem yapıp hakkını alıyor. Biz de sesimizi duyuracağız.”
Kınık Belediye Başkanı Sema Bodur ise “Çiftçi kardeşlerimizin çocuklarına, öğrencilere kırtasiye desteği vereceğiz. Çiftçiler bir daha bu sorunları yaşamayacak” dedi.