ABD Başkanı Joe Biden, başkanların dokunulmazlığını sınırlandıracak, yargıçlar için dönem sınırlaması getirecek ve uygulanabilir bir etik kuralını şart koşacak bir anayasa değişiklinin yanı sıra Yüksek Mahkeme'de önemli değişiklikler yapılması çağrısında bulundu.
ABD Başkanı Joe Biden, başkanların yargılanabilirliğini artıracak, yargıçların görev sürelerine sınırlama getirecek ve etik standartları güçlendirecek anayasa değişiklikleri yapılmasını önerdi. Biden, Yüksek Mahkeme'de kapsamlı reformlar gerçekleştirilmesini talep etti.
Biden, Washington Post için yazdığı makalede, Yüksek Mahkeme yargıçlarının “ömür boyu” görev yapmalarını yerine, en fazla “18 yıl” görevde kalmalarını önerdi. Ayrıca, yargıçların etik kurallarının sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı. Bu öneri, Yüksek Mahkeme’nin Temmuz ayında başkanların görevdeyken yaptıkları "resmi eylemler" nedeniyle yargılanamayacaklarına hükmetmesinin ardından gündeme geldi. Mahkeme, eski Başkan Donald Trump'ın görevdeyken gerçekleştirdiği resmi eylemler nedeniyle cezai kovuşturmadan muaf tutulduğuna karar vermişti.
Biden, yazısında, “Hiç kimse yasaların üstünde değildir; ne ABD Başkanı ne de Yüksek Mahkeme yargıcı” şeklinde belirtti. Ayrıca, senatör, başkan yardımcısı ve başkan olarak, Yüksek Mahkeme adaylıklarını denetleme konusunda büyük bir deneyime sahip olduğunu ifade etti. Biden, mevcut durumun anormal olduğunu ve halkın mahkemeye olan güvenini sarstığını söyledi.
Biden, anayasa değişikliği çağrısında bulunarak, hiç kimsenin başkanlık görevinden dolayı yargılanmaktan muaf tutulmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Yüksek Mahkeme’ye her iki yılda bir yeni bir yargıç atanmasını öngören ve yargıçların görev süresini 18 yıl ile sınırlayan bir sistem önerdi. Biden, yargıçların hediye kabul etmemesi, siyasi faaliyetlerden kaçınması ve kendileri veya eşlerinin çıkarlarının bulunduğu davalardan çekilmesi gerektiğini belirterek, daha sıkı ve uygulanabilir etik kurallarının oluşturulması gerektiğini ifade etti.