. İşte özgün bir İzmir gözlemesi tarifi:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 200 gram beyaz peynir (rendelenmiş veya ufalanmış)
  • 100 gram sucuk (isteğe bağlı, dilimlenmiş veya küçük doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ (kızartmak için)
  • Sıcak su (kızartma işlemi için)

Hazırlık:

  1. Öncelikle hamuru hazırlayın. Bir karıştırma kabında un, tuz, şeker ve karbonatı karıştırın. Ardından sıvı yağ, yoğurt ve suyu ekleyin. Hamuru yoğurun ve pürüzsüz bir dokuya gelinceye kadar 5-10 dakika boyunca yoğurmaya devam edin. Hamuru bir top haline getirin, üzerini örtün ve yaklaşık 30 dakika dinlendirin.

  2. Dinlenmiş hamuru 6 eşit parçaya bölün. Her parçayı unlu bir zeminde merdane yardımıyla ince bir daire halinde açın. Dairelerin çapı yaklaşık olarak bir tabak büyüklüğünde olabilir.

  3. Açtığınız hamurun yarısına beyaz peyniri ve isteğe bağlı olarak sucuğu ekleyin. Hamurun diğer yarısını üzerine kapatın ve kenarlarını iyice bastırarak kapatın.

  4. Bir tavada tereyağını veya sıvı yağı ısıtın. Gözlemeleri bu yağda her iki tarafı da altın rengine gelene kadar kızartın. Bu sırada gözlemelerinizi spatula veya kaşıkla hafifçe bastırarak içindeki malzemelerin pişmesini sağlayın.

  5. Kızaran gözlemeleri kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzün.