Barodan yapılan açıklamada, sosyal ağ platformlarının ülkemizde geniş bir kesim tarafından haber erişimi ve düşünce ile görüşlerin ifade edilebilmesi amacıyla kullanıldığı belirtildi. Ayrıca, bu platformların birçok ulusal ve uluslararası markanın reklam, pazarlama ve çeşitli ticari ilişkilerinin geliştiği alanlar olduğuna dikkat çekildi. Erişime engelleme kararlarının domino etkisi yaratarak birçok kişi ve kurumu ticari açıdan mağdur ettiği vurgulandı.

İstanbul Barosu, Instagram'ın erişime kapatılmasına yönelik yaptığı açıklamada, sosyal ağ platformlarının geniş kitleler tarafından haber erişimi ve düşünce ile görüşlerin ifade edilmesi amacıyla kullanıldığını belirtti. Bu platformların, ulusal ve uluslararası markaların reklam, pazarlama ve ticari ilişkilerinin geliştiği mecralar olduğunu vurgulayan Baro, erişime engelleme kararlarının domino etkisiyle birçok kişi ve kurumu ticari açıdan mağdur ettiğini ifade etti.

Açıklamada, Anayasamızın 25 ve 26. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesinde ifade özgürlüğünün tanımlandığı ve koruma altına alındığı hatırlatıldı. İnternete ve sosyal ağ platformlarına erişimin, Anayasa ve AİHS ile teminat altına alınan ifade özgürlüğü, haberleşme özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkının kullanımı açısından vazgeçilmez hale geldiği, AYM ve AİHM kararlarında da kabul edildiği belirtildi. Anayasamızın 13. maddesi gereğince, temel hakların özüne dokunulmaksızın ölçülülük ilkesine uygun olarak kanunla sınırlandırılabileceği ifade edildi.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin 11 Ekim 2023 tarihli kararına istinaden BTK'nın resen internet sitesini kapatma yetkisine ilişkin kanun maddesinin iptal edilmesiyle, bu yetkinin Anayasa'ya aykırı olduğu belirtildi. İdari bir kurumun, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun maddesine rağmen karar almasının hukuk devleti ilkesine zarar verdiği ifade edildi. BTK'nın erişim engeli tedbirini katalog suçlar gerekçesiyle aldığı ancak ilgili platformun hangi eylemi nedeniyle suç işlediği ve hangi gerekçeyle erişim engelleme kararı verildiğinin açıklanmadığı belirtildi.

Son olarak, ilgili sosyal medya platformunun şeffaflık ilkelerine aykırı tek taraflı eylemleri nedeniyle uluslararası arenada gerekli başvuru ve şikayetlerin yapılması gerektiği ve hak arama sürecinin devam ettirilmesi gerektiği ifade edildi.