Gazze'deki savaşın Orta Doğu'ya yayılma endişeleri, Golan Tepeleri'nde bir futbol sahasına yapılan roket saldırısında 12 kişinin ölmesi ve 30 kişinin yaralanmasıyla daha da arttı. İsrail ve ABD, saldırının arkasında Hizbullah'ın olduğunu belirtti, ancak Lübnanlı milis grup bu suçlamayı kesin bir dille reddetti. İsrail'in misilleme yapacağını açıklaması, geniş çaplı bir bölgesel savaş korkularını daha da körükledi.
Gazze'deki savaşın Orta Doğu'ya yayılma korkuları, Golan Tepeleri'nde bir futbol sahasına yapılan roket saldırısında 12 kişinin ölmesi ve 30 kişinin yaralanmasıyla arttı. İsrail ve ABD, saldırının arkasında Hizbullah'ın olduğunu iddia ederken, Lübnanlı milis grup bu suçlamayı kesin bir dille reddetti. İsrail'in misilleme yapacağını açıklaması, bölgesel savaş endişelerini daha da körükledi.
Ağırlıklı olarak Dürzilerin yaşadığı, 1967'den beri İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde geçen cumartesi günü gerçekleşen bu roket saldırısı, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların en kanlısı olarak kaydedildi. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, İsrail'e itidal çağrısında bulunurken, İsrail'in misilleme kararlılığı, savaşın Lübnan'a ve Orta Doğu'nun diğer bölgelerine yayılma ihtimalini gündeme taşıdı.
İsrail güvenlik kabinesi, pazar günü yapılan toplantıda, Golan Tepeleri'ne yapılan saldırıya nasıl ve ne zaman yanıt verileceğine karar verme yetkisini İsrail hükümetine devretti.
Saldırının Arkasında Kim Olduğu Henüz Net Değil
İsrail yetkilileri, olay yerinde bulunan roketin İran yapımı Falaq-1 olduğunu gösteren delillere sahip olduklarını öne sürdü. İsrail ordusu, bu saldırının Lübnan'ın güneyindeki Şebaa'dan bir Hizbullah komutanı tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, roket saldırısının "tüm işaretlerinin Hizbullah'ı işaret ettiğini" söyledi.
Daha önce İsrail'e yönelik saldırıların sorumluluğunu hızlıca üstlenen Hizbullah, Golan Tepeleri'ndeki saldırıyla ilgilerinin olmadığını "kesinlikle reddetti" açıklamasında bulundu.
ABD merkezli Axios, ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Hizbullah yetkililerinin BM'ye Golan Tepeleri'ndeki futbol sahasına düşen roketin, aslında İsrail'e ait bir anti-roket önleme mermisi olduğunu söylediğini belirtti.
İran: İsrail'in Uydurduğu Bir Senaryo
İsrail, Hizbullah'a misilleme yapacağını duyurdu ve pazar günü güney Lübnan'daki bazı hedeflere hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılar, son aylarda sıkça görülen rutin operasyonlar olarak değerlendirildi.
İsrail güvenlik kabinesi, Golan Tepeleri'ne yapılan roket saldırısına nasıl ve ne zaman yanıt verileceğine karar verme yetkisini İsrail hükümetine verdi.
ABD, saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarken, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ulusal güvenlik danışmanı aracılığıyla İsrail'in güvenliğine desteğinin sarsılmaz olduğunu belirtti. Washington, saldırının ardından İsrailli ve Lübnanlı yetkililerle diplomatik bir çözüm üzerinde çalıştığını duyurdu.
İsrail'in Hizbullah'ı suçladığı bu saldırıya karşılık vereceği bir adımın İran'ı kışkırtabileceği ve bölgesel bir savaşı tetikleyebileceği endişeleri arttı. İran ise İsrail'i yeni bir maceraya atılmaması konusunda uyardı ve Golan Tepeleri'ndeki saldırının İsrail'in "uydurma bir senaryosu" olduğunu savundu. İran'a göre İsrail, bu saldırı ile dikkati Gazze'deki çatışmalardan başka yöne çekmek istiyor.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail'in askeri bir yanıtının bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağını ve savaşın yayılmasına neden olacağını belirtti. Kenani, "Böyle bir askeri yanıt olursa, Siyonist rejim, bu aptalca davranışın öngörülemez sonuçlarından ve tepkilerinden doğrudan sorumlu olacaktır" dedi.