Gürer, "Yumurtanın kolisi 2024 yılı itibarıyla 139,50 TL'ye ulaştı. Bu artış, halkın temel gıdalara erişimini daha da zorlaştırıyor. İktidar, gıda fiyatlarındaki yükselişe çözüm üretemiyor, yumurta artık lüks haline geldi" dedi.

"Yumurta, Sofralardan Eksiliyor"

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, artan yumurta fiyatlarının vatandaşın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. Gürer, 2023 yılında 69,50 TL olan 30’luk yumurta kolisinin fiyatının 2024’te iki katına çıkarak 139,50 TL’ye ulaştığını belirtti.

"4 kişilik bir aile sabah kahvaltısında yalnızca 4 yumurta tüketse günlük gideri 20 TL’yi buluyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle halk artık yumurtayı bile almakta zorlanıyor" diyen Gürer, geçmiş yıllardaki fiyatlarla bugünkü durumu karşılaştırdı. Gürer, "2002 yılında bir yumurtanın fiyatı sadece 10 kuruştu. Şimdi ise tanesi 3 ila 5 TL arasında değişiyor. Bu artış, halkın sofrasındaki yumurta sayısını azaltıyor" ifadelerini kullandı.

Üretim Artıyor, Alım Gücü Düşüyor

Yumurta üretimindeki artışa rağmen fiyatların yükseldiğine dikkat çeken Gürer, 2024 yılı ağustos ayında Türkiye’de 1 milyon 808 bin 368 adet yumurta üretildiğini belirtti. Gürer, 2023 yılının Ocak-Ağustos döneminde 13 milyon 392 bin adet olan üretimin 2024’ün aynı döneminde 14 milyon 43 bine çıktığını açıkladı. Ancak bu artışın halkın alım gücüne olumlu bir etkisi olmadığını belirten Gürer, "Üretim artmasına rağmen fiyatlar sürekli yükseliyor. Vatandaş, geçen yıl aynı bütçeyle yarı yarıya daha az yumurta alabiliyor" dedi.

"Yumurta Lüks Hale Geldi"

Geçmiş yıllardaki fiyatlarla bugünkü durum arasında ciddi bir fark olduğunu dile getiren Gürer, "2021 yılında toptan yumurtanın tanesi 0,83 TL, 2022'de 1,1 TL, 2023'te 2 TL’ydi. 2024 Kasım ayında ise fiyat 3 ila 5 TL aralığına ulaştı. İktidar, bu fiyat artışlarına çözüm bulamadı. Temel protein kaynağı olan yumurta, artık lüks bir gıda haline geldi" dedi.

"Sürdürülebilir Fiyat Politikaları Şart"

Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların hem üreticiyi hem tüketiciyi olumsuz etkilediğini belirten Gürer, tarım ve hayvancılık politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Yem fiyatlarındaki artışın yumurta maliyetlerini doğrudan etkilediğini ifade eden Gürer, "Mısır ve soya gibi yem hammaddelerinin ithalatı, döviz fiyatlarındaki artışla birlikte yem maliyetlerini artırıyor. Bu da tüketiciye zam olarak yansıyor. Tavukçuluk sektörü, kırsalda istihdam yaratmasına rağmen artan maliyetler nedeniyle zor durumda" dedi.