Enerji ve kargo taşımacılığı sektörlerinde faaliyet gösteren iki büyük firma konkordato (iflas anlaşması) ilan etti.
Patronların iflastan korunmak için başvurduğu konkordato ilanları artıyor. Şirketler sıklıkla gerçek anlamda zarar ettikleri için değil, sona ermiş görünen "fırsatlar dönemi"nin kârlarını ceplerinde tutmak, faturayı işçilerine ödetmek için konkordato ilan ediyor.
Geride bıraktığımız yılda konkordatoya başvuran şirket sayısı 519’a çıkarken, tasfiyeler de yüzde 28 arttı.
Sözcü’nün haberine göre, Akkuyu Nükleer Santrali ile Enerji Bakanlığı’na bağlı Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) elektrik iletim hatları başta olmak üzere çok sayıda kamu ve özel şirkete iş yapan Oskar Holding’in 4 şirketi ile holdingin sahibi Osman Karagöz, konkordato ilan etti.
641 farklı şirket ve kişiye 2 milyar lirayı aşkın borcu olan holding, konkordato gerekçesini kamudan alacaklarını tahsil edememesi, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve banka kredilerinin son dönemde kısılmasına bağladı.
İFLAS GEREKÇESİ GALATASARAY SPONSORLUĞU
Son yıllarda yurtiçi kargo taşımacılığında payını artıran GKN Kargo Lojistik Dağıtım ve Depolama da konkordato istedi.
Halk TV'nin haberine göre, ailenin ikinci kuşak temsilcilerinden Gökhan Akyürek’in yönetim kurulu başkanı olduğu şirket 4 Ocak günü konkordato talebinde bulundu. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde yapılan başvuruda, şirketin olası hacizlere karşı korunması talep edildi.
Başvuruya göre şirketin toplam borcu 508 milyon lira seviyesinde. Dava dilekçesine göre, şirketin yaşadığı mali sıkıntının temelinde Galatasaray ile yapılan sponsorluk anlaşma. Dilekçeye göre bu anlaşma mali dengenin bozulmasına neden oldu.
SAYILARI 519’A YÜKSELDİ
Ekonomim’de yer alan habere göre, 2023 iflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019’daki "konkordato fırtınası"nın ardından 519 başvuru ile rekorun kırıldığı yıl oldu.
2023 yılının tamamında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 519 adet olurken, bu sayı iflas ertelemenin kaldırılmasıyla 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan konkordato fırtınasından sonraki en yüksek seviye olarak ölçüldü. Yanı sıra geçen yılın ocak-kasım döneminde, kapanan şirket sayısı yüzde 7,2 artarak 19 bin 931’e dayanırken, tasfiye başvurusunda bulunan şirket sayısı 24 bini geçti.