EKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "2025'te enflasyonu %20'nin altına indireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşürme ve bütçede disiplin sağlama hedefiyle yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2025’te enflasyonu %20'nin altına indirmeyi planladığını belirtti. Şimşek, rezerv yetersizliğinin sona erdiğini ve dış finansmana erişimin arttığını vurgulayarak, karamsarlığa gerek olmadığını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Enflasyonu düşürmeye, bütçede disiplini sağlamaya başladığını duyurdu. Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde iş dünyası ile bir araya gelen Şimşek karamsarlığa gerek olmadığını dile getirdi.

Sürdürülebilir yüksek büyüme

Daha adil gelir dağılımı ve kalıcı refah artışı sağlandığını belirten Şimşek, 

"Enflasyon tek haneye düştüğünde ülkede büyüme hızı artıyor. Kalıcı refah artışı için, önünüzü görmeniz için, yatırımlarda, verimlilikte, inovasyonda atılım için fiyat istikrarını sağlamamız lazım." dedi.

Enflasyonun tek haneye düşürülmesi için mali disiplinin önemine dikkati çeken Şimşek, kazanımları kalıcı hale getirmek için kamuda disiplin gerektiğinin altını çizdi. Şimşek, mali alan oluşturulması halinde yapısal dönüşüme de kaynak ayırmış olacaklarını dile getirdi.

2025'te enflasyon yüzde 20'nin altına düşecek

Şimşek,

"Bu sene mayıs ayına kadar dezenflasyonda geçiş döneminde olduklarını, şimdi dezenflasyon dönemine girdiklerini belirterek, "Yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 75 ile zirveye çıktı. Ağustosta yüzde 52'ye kadar düştü. Önümüzdeki aylarda bu düşüş devam edecek. Biz büyük ihtimalle yılı yüzde 40-42 civarında bir oranla kapatacağız. Gelecek sene de enflasyon hedefimiz yüzde 20'nin altı. 2026 sonunda da tekrar enflasyonu tek haneye indireceğiz." ifadelerini kullandı.


Uluslararası tanıma göre rezerv yeterliliğine sahip ülke konumundayız

Şimşek, geçtiğimiz yıl rezerv yetersizliğinin de bir endişe kaynağı olduğunu hatırlatarak, net rezervlerin 95 milyar dolar civarında iyileşme kaydedildiğini ve söz konusu endişelerin ortadan kalktığını bildirdi. Şimşek,
 
"Kur korumalı mevduat (KKM) geçen yıl ağustos ayında zirveye ulaşmıştı. Neredeyse 144 milyar dolar seviyesinde çıkmıştı. KKM'den çıkışı biz önceliklendirdik. KKM'de 98 milyarlık bir düşüş oldu." dedi.

Karamsarlığa gerek yok

Şimşek, Türkiye'nin dış finansmana erişiminin de gittikçe artmaya başladığını belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Şu an finansmana erişimde tabii ki zorlu bir süreç var, biz bunun farkındayız. Reel sektörünün finansmana erişimi ile ilgili serzenişlerini duyuyoruz. Ancak bunların hepsi geçici. Program sayesinde enflasyon düşüyor, daha da düşecek. Bu sayede finansman maliyetleri de düşecek. Dolayısıyla karamsarlığa hiç gerek yok."