Muhalefet partilerinin Yoon'un azli için sunduğu önergenin bugün oylanması beklenirken, Başkan Yoon, gelecekteki siyasi durumu ve görev süresine ilişkin kararı partisinin inisiyatifine bıraktığını açıkladı.

Televizyonda ulusa sesleniş konuşması yapan Yoon, sıkıyönetim ilanının çaresizlikten kaynaklandığını ifade ederek, "Bu süreçte şoka uğrayan ve üzüntü duyan halkımızdan içtenlikle özür dilerim" dedi. 1980'den bu yana Güney Kore'de ilk kez bir sıkıyönetim ilan edilmesiyle ülke tarihine geçen bu kararın sorumluluğunu üstlendiğini belirten Yoon, "Bir daha sıkıyönetim ilanı olmayacak" ifadesini kullandı.

Yoon’un bu açıklamaları, 3 Aralık'ta sıkıyönetim kararını iptal etmesinden sonra yaptığı ilk kapsamlı konuşma oldu. Halkın Gücü Partisi (PPP) lideri Han Dong-hoon ise konuşmanın ardından sert bir çıkış yaparak, “Başkan, artık kamu görevlerini yerine getirebilecek durumda değil. İstifası kaçınılmaz hale gelmiştir” dedi.

Görevden Alınma Halinde Seçim Süreci İşleyecek

Güney Kore Anayasası'na göre, Başkan Yoon'un istifası ya da azledilmesi durumunda, başkan tarafından atanan başbakan geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevini üstlenecek. Bunun yanı sıra, Yoon'un görevden ayrılması halinde 60 gün içinde başkanlık seçimleri düzenlenecek.

Ana muhalefet partisi Demokrat Parti’nin sunduğu azil önergesinin bugün mecliste oylanması bekleniyor. Muhalefet, sıkıyönetim ilanını Yoon’un görevden alınmasını gerektiren ciddi bir anayasal ihlal olarak değerlendiriyor.

Başkan Yoon’un 5 yıllık görev süresi Mayıs 2027’de sona eriyor, ancak bu tartışmalar nedeniyle siyasi geleceği belirsizliğini koruyor.