Teknoloji

Güneş tutulması uzaydan fotoğraflandı

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli astronotlar, 8 Nisan'da Kuzey Amerika'nın bir kısmını karanlığa bürüyen tam Güneş tutulmasını uzaydan fotoğrafladılar. Bu eşsiz deneyimi ölümsüzleştirmek için istasyonun resmi sosyal medya hesabında paylaştılar.

8 Nisan'da gerçekleşen tam Güneş tutulması, Meksika, ABD ve Kanada sınırlarında on milyonlarca kişiye unutulmaz bir deneyim yaşattı. Kuzey Amerika'daki insanlar Dünya üzerinden tutulmayı izlerken, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli astronotlar da o anları uzaydan deneyimledi.

Astronotlar, Güneş'in Ay tarafından örtüldüğü o anların görüntüsünü ölümsüzleştirerek Uluslararası Uzay İstasyonu'nun resmi hesabında paylaştılar. Güneş tutulmasının gözlemlenebildiği ilk bölge, Meksika'nın Mazatlán kenti oldu.

Tam Güneş tutulması, Kuzey Amerika boyunca uzanan yaklaşık 6,500 kilometrelik bir rota üzerinden gözlemlenebildi. Bu rotanın iki yanında bulunan şehirlerden de parçalı Güneş tutulması gözlendi.

Çok sayıda kişi, uzun yıllarda bir meydana gelen bu etkileyici olayı tam olarak deneyimleyebilmek için uzun mesafeler seyahat etti. İlk saniyelerde Ay ve Güneş'in sınırları birbirine temas ediyormuş gibi göründü. Daha sonra Güneş gittikçe görünmez oldu ve en sonunda sadece bir halka haline geldiği tam tutulma yaşandı.

Güneş tutulmasını izleyenlerin ilk fark ettiği değişiklik, sıcaklık seviyesindeki ani düşüş oldu. Bazı bölgelerde hayvanların sessizleştiği aktarılırken, bazı bölgelerde ise hayvanların daha gürültücü tavırlar sergilediği belirtildi. OpenAI, Instagram hesabında yapay zeka ile oluşturulmuş bir tutulma anı görseli paylaştı.

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }