Serdar Nâzım Yüce
Ağustos ayı, Gökçeada için oldukça önemli bir ay. Dünyanın dört bir yanından İmrozlular, bu ayda Gökçeada’ya, memleketlerine dönüyorlar. Bu ayın seçilmesinde en önemli etkense 15 Ağustos Meryem Ana Panayırı. Bu yılki panayır organizasyonunu İmroz Eğitim ve Kültür Derneği üstlenmişti. Köy muhtarlığı, dernek yönetimi, üyeleri ve gönüllülerin ortaklaşa organizasyonuyla düzenlenen panayır, Tepeköy’deki köy kabristanının önündeki büyük meydanda yapılacaktı. Panayırda bu yıl geleneksel dans ekibi eşliğinde Petros İmvrios, Lambros Kafkulas ve Troia Trio sahne alacaktı.
Ancak İmroz Eğitim Kültür Derneği, Tepeköy Muhtarlığı’nın onayı ve Gökçeada Kaymakamlığı’nın da izni alınarak organize edilen panayırla ilgili yetkili makamlara kimi şikayetlerin yapıldığını, bu ortamda panayırın organize edilmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Derneğin ticari kaygılardan uzak, geliri köyün ihtiyaçları ve eğitim faaliyetleri için kullanmayı hedeflediği 15 Ağustos Meryem Ana Panayırı, bu nedenle iptal edilmiş oldu.
AMAÇ PANAYIRI GELENEKSEL HALİNE DÖNDÜRMEKTİ
İmroz Eğitim ve Kültür Derneği’nin açıklamasında “Geleneksel 15 Ağustos Meryem Ana Panayırı’nı bu sene İmroz Eğitim Kültür Derneği olarak üstlenmeye ve elde edilecek geliri Okullarımız ile Tepeköy Muhtarlığı’na bırakmak üzere yola çıktık. Başlıca amaçlarımızdan biri, günün dini anlamı vesilesiyle yüzyıllardır yapılan kutlamayı yeniden geleneksel haline döndürebilmek ve bir arada eğlenme kültürüne katkı sağlayacak bu panayırdan elde edilecek geliri de eğitim öğrenim faaliyetleri ile Tepeköy’ün ihtiyaçları için kullanmaktı” hatırlatması yapıldı.
KAYMAKAMLIK İZNİ DE VARDI
Açıklamada “Bu amaçla çıktığımız ve Tepeköy Muhtarlığı’nın onayı sonrası Gökçeada Kaymakamlığı’ndan izin alarak tüm hazırlığını yaptığımız Panayır organizasyonu hakkında çeşitli şikayetler yapıldığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz” denilirken Dernek “Yüzyıllardır imece olarak süregelen panayırımızın ticari bir faaliyete dönüştürülmeye çalışılmasına karşı olduğumuzu ifade etme ihtiyacını hissediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘BU ŞARTLAR ATLINDA GERÇEKLEŞTİREMEYECEĞİZ’
İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, açıklamasında devamla “Bu seneye mahsus gecikmeli olarak organizasyonunu üstlendiğimiz panayırımızı bu şartlar altında gerçekleştiremeyeceğimiz kanaatine varmış bulunmaktayız. Ancak yukarıda belirttiğimiz amaçlarla ve yüzyıllardır süre gelen ticari kaygılardan uzak gelenekselleşmiş haliyle bu panayırı bundan sonraki yıllarda gerçekleştirmek için gönüllü olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.
15 AĞUSTOS TARİHİNİN ÖNEMİ
15 Ağustos, Ortodoks inancına göre Meryem Ana’nın göğe yükselerek, bedenen ve ruhen cennete alındığı gün. Yine Ortodoks inancına göre, Temmuz ayının ortasından itibaren hayvansal ürünlerin tüketilmediği bir aylık oruç, 15 Ağustos günü sona eriyor. İşte o gün, tüm Ortodokslar için kutlama günü oluyor. Çünkü inanca göre azizlerin ölümü ve Tanrı’ya kavuşması yas değil, onlar adına mutlu olmaya ve bu mutluluğu birlikte yaşamaya neden. Bu nedenle söz konusu tarihte dünyanın dört bir yanından Rumlar Ada’da bir araya geliyor, hasret gideriyor, dertleşiyor ve de eğleniyor. Hatta öyle ki, tatil planlarını panayıra göre yapanlar bile var. Bu süreçte köylerde kavuşmalar, sevinçler ve hüzünler hep bir arada yaşanıyor. Tepeköy ise bu panayıra ev sahipliği yapıyor. Devam ettirilen geleneğe göre, 14 Ağustos akşamı kurbanlar kesiliyor ve kazanlarda pişiriliyor. 15 Ağustos sabahı ayin sonrasında kilise meydanında kurulan kazanlarda pişirilen keşkek ve kurban eti, orada bulunan köylülere dağıtılıyor. Akşamüstü de şarkılar eşliğinde kutlama başlıyor.