Toplumsal Haber Merkezi

Türkiye’de yaşayan 455 binden fazla kişinin kredi kartı bilgileri e-ticaret siteleri üzerinden çalındı. Bilgilerin Joker's Stash isimli 'en büyük kart mağazası'nda satıldığı belirtildi. Bunun son zamanlarda Türkiye'deki en büyük kredi kartı sızıntısı olduğu ifade ediliyor.

Bu olayın ardından yurttaşlar kartlarını ve hesaplarını korumaya almanın derdine düştü. toplumsal.com.tr

Yurttaşların imdadına siber güvenlik uzmanları yetişti. Sosyal medyada son zamanlarda gündem olan 'Zet Lorento' isimli hesap bu sızıntılara karşı yurttaşların alabilecekleri önlemleri sıraladı.

Ayrıca bu hesap, 455 bin kişinin sadece kredi kartı bilgileri değil, telefon numarası ve adres bilgileri de çalınan veriler arasında olduğunu açıkladı. toplumsal.com.tr

"Özgür ve güvenli internete giden yolu biliyoruz" sloganıyla sosyal medyada faaliyet gösteren 'Zet Lorento', "Banka hesaplarınızı ve kredi kartlarınızı koruyun" ifadeleriyle şu uyarıları yaptı.

İşte uyarılar:

1- İnternet ve mobil ödemeye hesaplarınızı kapatın.

2- Banka uygulamaları yerine tarayıcılar kullanın.

3- Bankanızın sitesine girerken HTTPS (güvenli site) olduğuna dikkat edin.

4- IP, saat ve limit sınırlandırması getirin.

5- Bankalar kişisel bilgilerinizi mail yoluyla talep etmez. Kişisel bilgilerinizi talep eden mailleri ciddiye almayın. İnternet bankacılığı kullandığınız cihazlarda güncel anti-virüs uygulamaları kullanın. Sosyal medyadaki 'sponsorlu' banka reklamlarına tıklamayın.

6- İnternet kafeler, ortak kullanıma açık iş yeri bilgisayarı, hastane - kafe ağı gibi başkalarına ait ya da başkalarının erişimine açık olan bilgisayarlarda veya ağlarda internet bankacılığı işlemi yapmayın.

7- Yakınlarınızın ismi, doğum günü, tuttuğunuz takımın kuruluş yılı gibi özel gün ve tarihleri, telefon numaranız gibi tahmine açık bilgileri şifre olarak seçmeyin. Şifrelerinizi online ortamda kayıtlı tutmayın.

8- İnternet bankacılığını mobil uygulama üzerinden kullanacağım derseniz; cihazınızın uygulama marketi (Google Play, App Store, Windows Store vb.) dışındaki ortamlardan uygulama indirmeyin. Bankalar, uygulama marketleri dışında uygulama sunmazlar.

9- İşletim sistemlerinizi güncel tutun.

10- Kaynağını bilmediğiniz programları bilgisayarınıza yüklemeyin, ‘.exe' uzantılı programlara özellikle dikkat edin.

11- Akıllı SMS sistemini kullanın.

12- Kişisel Firewall programları kullanmayı unutmayın.

13- OTP kullanmak güvenliğinizi arttırır.

14- Şifrelerinizi belirli sıklıklarla değiştirin.