Yaz aylarında yaygın görülen sağlık sorunlarından biri de gıda zehirlenmeleridir. Peki ölüme yol açabilen bu sinsi tehlikeye karşı nasıl önlem almalı, nelere dikkat edilmeli? İşte yanıtları…
Besin zehirlenmeleri; besinlerle bulaşan, aynı yemeği yiyen iki ya da daha fazla kişiyi etkileyen, mide-bağırsak sistemine ait belirtilerle seyreden ani başlangıçlı bir enfeksiyon hastalığıdır. Besin zehirlenmeleri besin maddelerinde belirli bazı mikroorganizma ve zehirlerinin (toksin) bulunması sonucu ortaya çıkar. Bunun dışında ağır metal ve kimyasal maddelerin besinlere bulaşması sonrası da ortaya çıkabilir. Bazı besin maddelerinin kendisi de zehirli olabilmektedir, Japonya’daki bazı balık türleri ve mantarlar gibi…
İkinci sırada yer alıyor
Besin zehirlenmeleri Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi gelişmekte olan ve nüfusu yoğun olan bölgelerde çocukluk çağı ölümlerinin en sık nedenidir ve her yıl ortalama 5 milyon çocuk besin zehirlenmesi sonucu kaybedilmektedir. Tüm dünya ölçeğinde ise besin zehirlenmelerine bağlı ölümler, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerden sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Besin zehirlenmeleri nasıl oluşur?
Besin zehirlenmeleri başlıca 3 mekanizma ile oluşmaktadır. 1- Besinler üzerinde mikroorganizmaların yenmeden önce toksin oluşturması ile oluşan besin zehirlenmeleri. 2- Besinlerle alınan mikroorganizmaların bağırsakta oluşturdukları toksinlerle meydana gelen zehirlenmeler. 3- Besinlerle alınan mikroorganizmaların bağırsak duvarını işgal ve harap ettiği zehirlenmeler.
Ne gibi belirtiler olur?
Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi şikayetler sıktır. İshal genel olarak şekilsiz ve kokusuzdur ve kan içermez. Vakaların %90’ında ateş yoktur. Ateşin yüksek olması çok ciddi bir zehirlenme tablosunun varlığına işarettir. Besin zehirlenmesi genellikle kendi kendini sınırlar ve 2-3 gün içinde iyileşir.
Antibiyotik ne zaman kullanılmalıdır?
Besin zehirlenmesiyle birlikte yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı ve kanlı ishal söz konusu ise antibiyotik kullanmak gereklidir. Antibiyotikler toksinlere değil, bağırsak duvarına yerleşmiş olan mikroorganizmalara karşı etkilidir. Basit besin zehirlenmelerinde antibiyotiğe kesinlikle gerek yoktur.
Besin zehirlenmeleri ne derece tehlikelidir?
Besin zehirlenmeleri dünya ölçeğinde çocuk ve erişkinde en sık ölüm nedenlerinden biridir. Önlenebilen ve tedavi edilebilen besin zehirlenmelerinin sonrası ortaya çıkan postinfeksiyöz (infeksiyon sonrası) sekel denilen hastalıklar tıpta geniş bir araştırma konusu olmaya devam ediyor.
Hangi yiyecekler daha çok besin zehirlenmesine yol açar?
Et ve süt ürünleri, kümes hayvan etleri, sosis, sucuk, dondurma, mayonez ve soslu yiyecekler, kremalı pastalar, bir süre açıkta kalmış deniz ürünleri, yumurta ve limonata gibi yiyeceklerle besin zehirlenmesi sık olarak ortaya çıkabilmektedir.
Antibiyotik ve antidiyareik ilaçlar kullanılmalı mıdır?
Vakaların büyük çoğunluğunda antibiyotik ve bağırsak hareketlerini azaltan antidiyareik (ishal önleyici) ilaç kullanımı gerekmez. Hatta kusmaya yönelik ilaçlar da kullanılmamalıdır. İshal ve kusma mikroorganizma ve toksinlerinin vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır.
Gıda zehirlenmesinde kusmak iyi midir?
Evet. Çünkü kusma, midenin bağırsaklara geçmesine izin vermediği toksin yüklü olan besinin dışarı atılması demektir. Ama kusma az olursa toksinlerin bir kısmı da bağırsaklara geçecektir. Bu durum da ishali tetikler…
Nasıl önlenebilir?
Kişinin bağışıklık sisteminin durumu, intestinal immunite adı verilen mide-bağırsak sisteminin bağışıklık durumu ve kişisel hijyen son derece önemlidir. Bazı yararlı mikroorganizmaların desteklenmesi için probiyotik ve prebiyotik beslenme şekli çok önemlidir. Bunun için bir uzmana danışılmalıdır. Açıkta satılan besinlerden ve açık su kaynaklarından uzak durulmalıdır. Kokusu değişmiş, küflenmiş, rengi değişmiş besinlerden uzak durulmalıdır.