Dünya

Fransa'da Barnier hükümeti gensoru ile düşürüldü

Fransa'da hükümet verilen gensorular neticesinde düşürüldü. Gözler Cumhurbaşkanı Macron'un vereceği karara çevrildi.

Fransa Başbakanı Michel Barnier'in, Sosyal Güvenlik bütçesini Anayasa'nın 49-3 maddesiyle oylamadan geçirme kararı, muhalefetin hükümeti düşürmek için gensoru önergesi sunmasına neden oldu.

Fransa'da Ulusal Birlik (RN) ve Yeni Halk Cephesi (NFP) partileri, Başbakan Michel Barnier hükümetine karşı gensoru önergesi sundu. Bugün yapılan güven oylamasında, 331 milletvekili hükümete güvensizlik oyu vererek Barnier hükümetinin düşmesini sağladı. Meclis Başkanı, Başbakan Barnier'in istifasını Cumhurbaşkanına sunacağını belirtti.

Hükümet Gayri Meşrudur

Boyun Eğmeyen Fransa'dan (LFI) gensoru önergesini sunan Eric Coquerel, Başbakan Barnier'i hedef alarak "Bugün tarih yazıyoruz" dedi ve Barnier'in gayri meşru bir hükümetin başında olduğunu savundu. Coquerel, Cumhurbaşkanı Macron'un, Başbakan Barnier'e aktardığı "lanet" ile hükümetin meşruiyetini kaybettiğini söyledi.

Yoksulları Rehine Alan Bütçe

Marine Le Pen, Başbakan Barnier'e karşı yaptığı konuşmada, Fransız halkını ve özellikle savunmasız kesimleri hedef alan bütçeyi kınayarak, hükümetin vergiler ve kemer sıkma politikalarına odaklandığını eleştirdi. Le Pen, "Yoksulları rehin alan bir bütçe var" diyerek hükümetin politikalarını sert bir şekilde eleştirdi.

Borç Yükü ve Vergiler

Başbakan Barnier, bütçe tasarısını savunurken Fransa'nın 3.2 trilyon avro kamu borcu ve yılda 60 milyar avro faiz ödemek zorunda olduğunu belirterek, hükümetin düşürülmesiyle bu ekonomik gerçeğin değişmeyeceğini vurguladı.

Hükümetin Düşmesine Giden Yol

Fransa'da hükümetler tarihindeki en önemli gensoru önergesi 1962 yılında gerçekleştirilen Georges Pompidou hükümetine karşı yapılmıştı. O dönemde General de Gaulle Meclis'i feshedip yeni seçimler yapmıştı. Bugün, 2022'den bu yana azınlık hükümetiyle yönetilen Fransa, hükümet krizinin en derin dönemini yaşıyor. Macron'un 9 Haziran'da aldığı Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki ağır yenilginin ardından Meclis’i feshetmesiyle yeni bir seçim süreci başlamış, ancak hiçbir parti mutlak çoğunluğu elde edememişti.

Şimdi Ne Olacak?

Gözler şimdi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a çevrildi. Macron'un yeni bir başbakan atayıp atamayacağı veya teknokrat bir hükümet kurup kurmayacağı merak ediliyor. Fransa'da hükümet krizinin önümüzdeki 6 ay boyunca sürebileceği, Macron’un Meclis’i feshetme yetkisini kullanamayacak olması nedeniyle siyasi belirsizliğin devam edeceği belirtiliyor.

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }